Anne Vilde på plass i OL-byen. FOTO: PRIVAT|Anne Vilde Tuxen er ferdig med debuten i OL. Det endte ut i kvalifiseringen. FOTO: Privat||

OL-KLAR:

På timeter tårnstup klarte den tidligere Randaberg-stuperen, Anne Vilde Tuxen, OL-kravet og ble blant de atten beste. Med det er Tuxen første kvinnelige stuper i OL på 33 år og ikke nok med - i dag kom nyheten om at hun skal være flaggbærer. Hun blir dermed den første flaggbæreren fra Rogaland noensinne.,

– Det å bli valgt ut som flaggbærer er bare en stor ære. Det var så uventet og stas, kommer fortsatt ikke over at de valgte meg! Det å være den første flaggbæreren fra Rogaland er også veldig spesielt og ærefullt. Er stolt av å kunne representere Norge, og en representant for en ellers liten sport i Norge, meddeler hun til Randaberg24.

Hun håper dette kan føre til at flere barn og unge vil prøve denne spennende idretten i fremtiden.

Norge har tidligerehatt 46 flaggbærere. Anne Vilde skal være flaggbærer sammen med den norske svømmeren Tomoe Zenimoto Hvas.

Stolt OL-deltaker

Anne Vilde koser seg i OL-byen.

– Jeg har alltid drømt om å få være en deltager i OL, men har egentlig aldri helt trodd at det faktisk skulle skje! Jeg er bare så stolt og æret av å være her, og jeg koser meg dag inn og dag ut!, forteller hun til Randaberg24.

Anne Vilde ble mildt sagt glad da hun skjønte at hun hadde klart OL-kravene.

– Det var helt sykt. Jeg husker at jeg bare var så målløs og lykkelig. Jeg hadde klart det, virkelig klart det. Det gikk ifra å være en drøm til virkelighet. Overlykkelig er en “understatement”, forteller hun.

Fortid som Randaberg-stuper

Stuping ble et naturlig valg for Anne Vilde.

– Jeg ble jo egentlig født inn i sporten. Det var faktisk slik mamma og pappa møtte hverandre, så vi var alle fødte stupere i familien. Jeg har alltid elsket å stupt selv, så det var ikke vanskelig å overtale meg til å fortsette idretten.

Både Anne Vilde og søsteren hennes Helle (19) vokste opp på Randaberg og stupte tidligere for Randaberg stupeklubb. Der trivdes de godt.

– Jeg har vært stuper for Randaberg-stuperne siden starten av min stupekarriere og har trivdes godt i miljøet i hallen over mange år, forteller hun videre.

Familiesport

Det er ikke bare søstrene i familien Tuxen som engasjerer seg for stuping.

– Det var på Randaberg at jeg vokste opp i idretten. Pappa var hovedtrener i klubben og mamma var leder. Det var alltid kjekt å dra på trening sammen med alle mann, og vi storkoste oss i mange år. Randaberg ble dessverre for lite for meg og min søster (Helle Tuxen) da vi ble eldre og trengte litt mer enn en 5m og bedre fasiliteter, og ikke minst mer enn de 6 timene trening vi hadde i hallen, forteller hun.

Foto: Anne Vilde koser seg i OL-byen. FOTO: PRIVAT

– Den beste avgjørelsen i livet mitt

Hun trives med god tilrettelegging i USA. Idrett og studie kombineres.

– Etter at jeg flyttet til USA ble forholdene i Randaberg for små til å fortsette eliteklubbsatsing for min søster Helle Tuxen, som da resulterte i at Randaberg-stuperne slo seg sammen med Pingvin Stupeklubb, og flyttet ut til Dysjalands-hallen som kunne tilby mye flere treningstimer for elitesatsing, sier hun.

Nå studerer og stuper søstrene på samme lag. Begge er medlemmer av Pingvin Stupeklubb i universitetet i Louisiana, Baton Rouge. Her kombineres studie og idrett.

– Når jeg fikk tilbud om stipend fra LSU om å komme over der, takket jeg umiddelbart ja til det. Det er ikke så lett å kombinere studier og idrett i lille Norge, så det er derfor jeg valgte å dra over på andre siden for å fortsette å nå mine ambisiøse mål. Det er den beste avgjørelsen i livet mitt. USA er ett land der de har alt så mye mer tilrettelagt, både for studier og idrett, meddeler hun.

Foto: Anne Vilde sier at hun har fokus på å ha det kjekt og lære under OL-lekene i Tokyo. FOTO: PRIVAT

Kulturforskjell

Etter noen i år i USA har hun fått kjenne på kulturforskjellen.

– Kulturen er definitivt veldig annerledes enn hjemme, da det er mye mer samhold og lagfølelse enn det det er hjemme i Norge. Det er jo som de sier, “everything is bigger in the states”, som riktig nok er sant. De har et så mye større fokus på å blomstre idrettsstudentene på den beste mulige måten, og det er sinnssykt gøy å få lov til å være en del av det hele.

Savner søsteren

Anne Vilde har ett tett bånd med sin søster, Helle, som dessverre ikke klarte OL-kravene.

– Jeg og Helle er bestevenner. Ingen er bedre enn Helle. Vi har vært gjennom alt sammen, både på godt og vondt. Å være her i OL uten henne er ikke noe annet enn vondt. Det er et stort tomrom her uten henne, og jeg hadde så virkelig ønsket hun var her med meg, forteller hun.

Men Anne Vilde har klokketro på at hun kommer sterkere tilbake!

– Jeg er så sikker på at hun kommer tilbake så sterkt om noen år og vi kommer uten tvil til å se henne i OL i Paris!

– Vi koser oss på veien

Hva er dine forventninger til OL og hvilke mål har du satt deg?

– Mine forventninger her i OL er å ha det kjekt, lære så mye som mulig og bare være takknemlig for denne store muligheten. Dette er virkelig noe jeg aldri hadde tenkt skulle skje, og jeg vil bare være glad og positiv og ikke tenke så mye på resultater da dette vil vises etter å gjøre mine 5 stup så godt som mulig. Jeg tenker vi ser hvordan jeg gjør det etter arbeidsoppgavene mine som jeg har for hvert stup, så koser vi oss på veien!, sier Anne Vilde.

Foto: FOTO: PRIVAT

Studerer ved siden

Til tross for en lang merittliste og nå OL-plass, så har Anne Vilde også hatt tid til studier og jobb ved siden av sporten.

– Jeg har vært i studier hele karrieren min, så nå venter mitt siste år på bachelorgraden min. Ellers har jeg jobbet hver sommer i Mandal på SMOI restaurant, som har vært veldig kjekt! Det var dessverre ikke tid til det i år da OL kom i veien.

Så spørs det om ikke OL blir vel så kjekt som restaurant-jobben i Mandal.

Veien videre

Om veien videre sier hun at hun først og fremst ser for seg en siste sesong på skolen LSU, hvor hun har sitt siste år. Hun ønsker videre å fortsette å delta i turneringer.

– Etter LSU tenker jeg det blir å delta i forskjellige Internasjonale stevner som blant annet VM. Så er jo fortsatt drømmen til meg og Helle om å være i et OL sammen, så vi får se om det lar seg gjøre i Paris, smiler hun.

Ønsker å følge Anne Vildes OL-eventyr, kan du ta en titt på vloggen hennes. Den finner du hennes egen youtube-kanal.

Vlogg 1

kan du se her:

OL 2020 - Dag 1

Vi ønsker Anne Vilde Tuxen masse lykke til i OL. Så håper vi å få se både Helle og Anne Vilde i OL i Paris 2024.