RYDDING AV BUNKERS:

Det finnes en rekke bunkerser rundt i Randaberg. Noen er lukket, men det finnes også de som er åpne for dem som vil se hvordan det ser ut.,

Ikke alle bunkerser etter 2. verdenskrig er i god stand - i hvert fall ikke når det kommer til hvordan det ser ut med søppel og pisselukt. «Bunkerentusiastene i ryddeaksjon», er det noe som heter - for det er nemlig en viss interesse for å besøke lokale bunkere.

Det gjelder også i Randaberg. Nå er foreningen på jakt etter grunneiere som har slike bunkerser i Randaberg.

— Vi tar et tak

— Vi ønsker å være med for å ta et tak, nemlig å rydde de bunkersene vi får lov til. Det er nemlig en del som liker å se hvordan disse ser ut etter krigen, sier Sissel Jeaneth Gilbertsen Knudsen til Randaberg24.

@bunkerqueen1984##norway ##urbanexplorers ##urbanexploring ##urbex ##worldwartwo ##ww2 ##bunkers ##bunker ##dugnad ##voluntarywork ##dugnadsånd ##rogaland ##vikings♬ Danger Zone - Children Of Bodom

Det var hun som i fjor tok initiativet for rydding, slik at de kan bli mer tilgjengelige for publikum. Tidligere i år sendte foreningen henvendelse til Randaberg kommune om rydding av bunkers ved vanntårnet i Varen. Svaret fra kommunen som grunneier var et rungende ja.

— Nå håper vi det er andre grunneiere i Randaberg som også vil si ja. Vi stiller med mannskap, rydder og gjør det bedre enn det er de aller fleste steder, forteller hun.

Flere større anlegg

Mye av dritten man finner i bunkerser rundt i distriktet er menneskekapt. Det dreier seg mye om søppel gjennom mange år, men også at flere bruker dem som toaletter hvor man gjør fra seg Ett eksempel på det er bunkersen like ved Viste Strandhotell.

— Drømmen vår er å gjøre det slik at folk kan gå tur fra bunker til bunker her i distriktet, I Randaberg er det flere godt bevarte, men flere er dessverre også ganske utilgjengelige på grunn av søppelet som flyter i dem. Vi håper det er grunneiere, som på Bø, som ser nytten av dette og gir oss anledning.

Bare på Bø finnes det åtte bunkerser som er registrert, blant annet en større kommandobunkers fra krigens dager. I tillegg er det på Bø flere gamle kanonstillinger.

Først i Varen

https://www.tiktok.com/@bunkerqueen1984/video/6914640061082520838?lang=en&is_copy_url=0&is_from_webapp=v2&sender_device=pc&sender_web_id=6902268538935019013

Foreningen har foreløpig ryddet i fire bunkerser, men dem finner vi i Sola kommune.

— Vi skal ta Varen først, så håper vi at det melder seg andre grunneiere som ser at dette kan være interessant. Det er faktisk også en del mennesker som reiser rundt i verden på bunkerssafari og kanskje kan det være aktuelt også i Randaberg, men da trenger vi å få ryddet flere og gjort det mer tilgjengelig, sier hun.

https://www.tiktok.com/@bunkerqueen1984/video/6890190340326837506?lang=en&is_copy_url=0&is_from_webapp=v2&sender_device=pc&sender_web_id=6902268538935019013