|Det er i dette området Fylkeskommunen har sagt det ikke blir arkeologiske registreringer likevel.

BREV:

Det går fram i et brev sendt fra fylkesmannen til Haver Advokatfirma AS.,

— Vi har nå fått tidligere etterspurt informasjon om at det allerede er gjennomført store inngrep i grunnen i det største området der vi meldte krav om arkeologisk registrering. Vi vil derfor trekke kravet om arkeologisk registrering i denne saken, skriver saksbehandler i fylkeskommunen Solveig Roti Dahl.

Dette er en sak som har pågått en stund, faktisk i flere år. Allerede i 2017 begynte man å gjøre inngrep i det omtalte terrenget. Målet var å forbedre området for dyrking av grønnsaker.

Randaberg kommune kom på banen og mente dette var et ulovlig tiltak, hvor det blant annet skulle ha vært søkt etter plan- og bygningsloven.

Hanasand har hele tiden stått på sitt, også etter at fylkeskommunen kom på banen ved å be salatbonden ta regningen på nærmere 250.000 kroner for de arkeologiske registreringene som ville tatt flere dager.

I et brev skrev han blant annet at det i det aktuelle området ikke var registrert kulturminner. I brevet som er sendt advokatfirmaet Haver går det også fram at Hanasand har følt seg forskjellsbehandlet - fordi man på en annen eiendom ved siden ikke fikk krav om arkeologiske registreringer.

— Vi forstår det sånn at tiltakshaver mener det er utøvd forskjellsbehandling siden tiltaket har utløst krav om arkeologisk registrering, og et annet mindre tiltak ikke har utløst samme krav. Viser igjen til at det er faglige vurderinger som blir gjort, og alle saker vurderes individuelt, heter det fra fylkeskommunen.

Fylkeskommunen skriver videre om tilbakeføringer for inngrepet som er gjort.

— Ut ifra kulturminnehensyn må eventuelle videre terrenginngrep gjøres på en måte som ikke vil være utilbørlig skjemmende for gravhaugen på toppen av høydedraget, jf. kml § 3. Det må unngås bratte og skarpe skjæringer i terrenget og videre forsøkes å opparbeide terrenget så nært som mulig til slik det var før inngrepet ble gjort, viser igjen til uttalelsene fra Statsforvalteren i Rogaland og vår regionalplanavdeling.

Kommunedirektør Magne Fjell har sett på brevet fra fylkeskommunen og kommenterer det slik:

— Randaberg kommune sendte dispensasjonssaken til høring i juni 2020 der kommunen var positiv til dispensasjon. I forbindelse med høringen satte Rogaland fylkeskommune, ved seksjon for kulturarv krav om arkeologisk registrering. Kravet er nå frafalt. Dette betyr at Randaberg kommune kan fortsette saksbehandlingen med mål om at tiltaket kan bli gjennomført så snart som mulig».

I denne saken er det også produksjonstilskudd inne i bildet. Einar Mikal Hanasand sendte søknad til kommunen om produksjonstilskudd i jordbruket den 11.10.17. Kommunen fattet vedtak om utbetaling i brev datert 13.03.18 og avslo der den del av søknaden som gjaldt areal- og kulturlandskapstilskuddet. I den saken dreide det seg om vel 1,2 millioner kroner.

Bakgrunnen for det var blant annet at Hanasand hadde bearbeidet rundt 30 dekar av eiendommen på Sande, hvor det blant annet var sprengt ned 2,2 meter og flere fjellknauser var borte.

Einar M. Hanasand har ikke vært tilgjengelig for kommentar.