Denne boligen blir lagt ned - og beboere flyttes til Vistestølen siste halvår av 2022. Det meste tyder på politisk flertall for flytting.

FLYTTEPLANER:

Nå er det en del som tyder på at det vedtaket kan ha vært av kortvarig karakter. I neste uke skal kommunens handlings- og økonomiplan for 2022-2025 legges fram. I desember skal planen vedtas i kommunestyret. I planen er det også med punkt om oppfølging av plan for eksisterende bygningsmasse.,

— Det ble gitt en muntlig orientering til formannskapet på torsdag. Saken omfatter flere bygg, brukergrupper og tjenester og blir i sin helhet lagt frem i neste møterunde, sier kommunalsjef Elisabeth Sortland Sande til Randaberg24.

Det er altså en orientering, men kommer opp politisk.

Brev ut

I den forbindelse er det sendt ut et brev til pårørende  og beboere i avdeling Torset, Dalen og Sentrum. Der blir det orientert om hva som eventuelt kan vedtas.

I brevet Randaberg24 har fått tilgang til står det at det kan bli samlokalisering av de tre avdelingene - til Vistestølen.

— Vistestølen vil bli et botilbud for beboerne som i dag bor henholdsvis i avdeling Dalen, Sentrum og for fire beboere på Torset, heter det i brevet.

Det heter videre at to avdelinger på Vistestølen vil driftes som botilbud for eldre personer med utviklinshemming med inntil 14 plasser, syv plasser per avdeling.

Dette er én av boligene hvor det kan bli foreslått flytting fra. Foto: FOTO: Per Thime

Videre heter det at det vil bli gitt et tilbud for de eldste personer med utviklingshemming og gir et godt grunnlag for økt kompetanse på utviklingshemming og aldring. Dagsentertilbud skal etter planen gis både på Vistestølen og i kjelleren på kommunehuset.

Politikerne svarer

Informasjonen som er sendt ut er en foreløpig informasjon, heter det videre.

Randaberg24 har snakket med pårørende. Ennå ønsker ikke de å uttale seg.

Gruppelederne i de politiske partiene er også kontaktet - og flere av dem er overrasket over at dette kommer opp igjen, bare ett år etter at kommunestyret vedtok å ikke flytte beboere fra Sentrum eller Dalen.

Renate Kolnes (H).

Renate Kolnes (H) har engasjert seg tidligere i det hun og partiet mener er en viktig sak. Hun sier dette om at dette nå er på trappene igjen.

— Jeg synes orienteringen i formannskapet var grei og jeg forstår administrasjonens argumenter for hvorfor det kan være hensiktsmessig å flytte beboerne fra Dalen,Torset og Sentrum- bofellesskap til Vistestølen. Når det er sagt, har vi et politisk flertall som sier at beboerne i Dalen og Sentrum skal få bli boende i sine bofellesskap med mindre det foreligger klare driftsmessige analyser og beboerne og/eller deres pårørende har et eget ønske om å flytte. Dette vedtaket ble fattet på bakgrunn av informasjon gitt til oss av ansatte og pårørende da saken var oppe til behandling i fjor, forteller hun.

— Flere spørsmål bør stilles

Hun forteller videre at det er flere spørsmål som bør stilles, blant annet det som ble hevdet da formannskapet ble orientert - at ansatte ved boligene mener det beste for dem som bor der, er å flytte.

— Jeg stiller spørsmål med det som nå virker som blir en politisk omkamp fra administrasjonen. I formannslapet fikk vi beskjed om at de ansatte i de respektive bofellesskapene mener at det vil være til det beste for beboerne å flytte til Vistestølen, men det kan ikke helt stemme ut fra de signaler jeg har fått de siste dagene. Nå skal beboerne eller deres pårørende få beskjed om de foreslåtte planene og det gjenstår å se deres uttalelser i saken, sier Kolnes.

Kristine Enger er gruppeleder for Arbeiderpartiet:

Kristine Enger (AP)

— Dette var en foreløpig orientering fra Helse- og omsorgssjef Elisabeth Sortland Sande for formannskapet. Det gjensto dialog med pårørende, verger og ansatte. Vi vil få mer kunnskap når kommunedirektøren legger fram sitt budsjettforslag på mandag som kommer. Da skal vi gå grundig gjennom budsjettforslaget og ta stilling til problemstillinger og muligheter som blir lagt fram for oss politikere der, sier Enger i en kommentar.

Da saken var oppe til avgjørelse i fjor ble det 5. november vedtatt å ikke flytte beboere til Vistestølen. På grunn av covid-19 restriksjoner ble det kommunestyremøtet arrangert på forsamlingshuset.

https://randaberg24.no/2020/11/05/endelig-vedtak-det-blir-ikke-flytting-av-beboere/

Det var flere engasjerte politikere som tok ordet i debatten, som til slutt endte med at man vedtok at det ikke skulle flyttes til Vistestølen. Det kan tyde på at det var høyst midlertidig.

Ingve Lerang (V)

— Venstre var imot denne planen i fjor, og vi er imot i år. Dessverre tapte vi på flere områder i fjor i forhold til bruk av bygningsmassen. Vi ønsket å beholde Vistestølen som sykehjem også fremover, og heller sikre andre brukere med behov for bolig andre alternativer, sier han til Randaberg24.

— Sprer usikkerhet igjen

Når dette nå ser ut til å igjen være aktuelt, mener Venstre-politikeren at kommune igjen sprer usikkerhet rundt seg.,— Det som var positivt i fjor var vedtaket som sa at beboere ved Dalen og Sentrum ikke skulle flyttes såfremt de og deres pårørende ønsket det. At kommunedirektøren nå ser ut til å ta omkamp på dette er merkelig, og i hvert fall ikke noe Venstre har gitt tilslutning til. Det er meget uheldig, ikke minst for alle berørte at kommunedirektøren igjen sprer usikkerhet om fremtidig bosted for disse brukerne. For Venstre er det åpenbart at kommunen må stå ved sine lovnader fra vedtaket i fjor. Vi vil definitivt ikke være med på å flytte noen som for bare et år siden fikk vedtak på å kunne bli boende der de bor, såfremt de ikke selv ønsker å flytte nå, fortsetter han.

Robert Raustein (Frp)

Fremskrittpartiets gruppeleder Robert Raustein er avventende, foreløpig. Han ønsker å vite mer.

— Vi ønsker å se alle sider av saken og venter på uttalelser fra HUF, pårørende, brukere samt alle ansatte. Vi ble informert som du nevner i formannskapsmøtet før kommunestyret og vi har ikke som en gruppe snakket om saken da vi venter på en ferdig skrevet sak, sier han.

Ordfører Jarle Bø og varaordfører Øystein Stjern (KrF) har også sett på saken, og sammen har de en felles uttalelse:,

Ordfører Jarle Bø. Foto: FOTO: Per THIME

— Kommunedirektøren ved kommunalsjef Elisabeth Sortland Sande orienterte formannskapet om  arbeid knyttet til nytt bofelleskap som ble flyttet fra Bersageltun til Dalveien. Videre orienterte kommunalsjefen om hvordan administrasjonen arbeidet videre med saken knyttet til «bruk av eksisterende bygningsmasse». Kommunalsjefen orienterte formannskapet tidlig, slik at formannskapet er orientert om hvordan administrasjonen jobber videre med saken. Kommunedirektøren ved Elisabeth S. Sande orienterte om at det kom en sak til politisk behandling i neste møterunde. Jeg opplever at administrasjonen følger opp politiske vedtak og ser på den beste måten å følge opp saken på både i forhold til brukerne, pårørende, og fremtidige løsninger på hvordan vi kan gi de beste tjenestene i fremtiden i trå med vedtak fattet av kommunestyre.

SV er ikke med i formannskapet som ble orientert om saken i forrige uke, men Ask Brekke har følgende å si:

Ask Brekke (SV)

— For SV sin del var det aldri noen tvil om at det vedtaket som ble gjort, mot vår stemme, fører til at Vistestølen blir en institusjon. Det som ble vedtatt var, og er, imot det som finnes av faglig kunnskap på feltet. Dette har hele tiden vert et dårlig prosjekt. Det er ingen tvil om at vedtakene som ble gjort, var for å prøve å tenke økonomi; ingenting tyder på at Vistestølen skal være det beste alternativet for boliger, sier han.

MDG-representanten Alexander Rügert-Raustein er heller ikke med i formannskapet hvor det ble orientert om saken.

MDGs Alexander Rügert-Raustein. Foto: FOTO: Per Thime

— Jeg stusset da det kun var orientering i formannskapet og ikke i kommunestyret som hadde møte noen minutter etter på. Skulle det vise seg at det er sant at det nå jobbes med flytting igjen, vil det være i strid med vedtaket som ble gjort i fjor. Det er i så fall alvorlig og slik kan ikke kommunedirektøren, ved kommunalsjef agere.

— Vær varsomme

Rügert-Raustein er klar på at det er kommunestyrets vedtak som gjelder i denne saken.

— Skulle kommunedirektøren ha fått signaler, så er  det ikke det grunnlag å handle etter. Det er kommunestyrets vedtak som gjelder - punktum. Jeg påpekte i fjor at selve sakstittelen er helt motbydelig. Saken dreier seg om mennesker, til og med de mest sårbare blant oss. Her gjelder det å være meget varsomme, avslutter han.