Anne og Jo Arild Tønnesen kan være godt fornøyd med hjemmebryggingen av blant annet cider. 2021 er det godt fornøyd med, men satser på et mer normalt 2021. |

NÆRINGSLIV:

Mange var enig om at sommeren i fjor var av den ganske gode sorten. Det var den også ute på Vistnes - og høsten med.,

— 2021 startet med en god vår for alle eplesorter, alle blomstret godt og det var fint vær gjennom største delen av blomstringen. Vi har hatt lite sykdom på trærne og 2021 var første året der de fleste trærne var i produksjon. Fruktsettingen ble meget god slik at store deler av sommeren ble brukt til tynning av epler. Høsten begynte bra med innhøsting av en fin avling Discovery og avsluttet med rekordavling på Rubinstep og Elrosa. God hjelp fra innleide, samt barn foreldre og svigerforeldre gjorde at vi fikk avlingen i hus til rett tid, sier Anne og Jo Arild Tønnesen til Randaberg24.

FAKTA: — Sandalen gård har hatt litt salg av cider fra 2020 eple-produksjonen i 2021 (Rubisider og Aromasider). Disse ble produsert med minimalt med utstyr og det var kun noen få flasker i handel.  Vi produserte derfor en «års» sider høsten 2021. Sammensetningen på denne sideren var noe uvanlig og det ble benyttet litt ukjente eplesorter. Denne skulle egentlig ha hatt et fint lokalt navn, men før den ble lansert skikkelig så vant den en pris under arbeidstittelen eXperiment X1 . Når sideren så ble lansert i gårdsutsalget og på restauranter i Stavanger så valgte vi å beholde det noe uvanlige navnet.  Salget av denne og andre sidere produsert høsten 2021 har vært over all forventning. Juics, epler, geler og plommer har vi også solgt via Bondens Skjønt og Grønt i Randaberg sentrum og Randaberg gårdsutsalg på Bø.

Da de gikk i gang i fjor hadde de målet for sesongen klart. De satset på 30 tonn epler - og var ikke langt unna å klare målet. Det ble nemlig 29 tonn epler fra Vistnes.

— Fjoråret var også året vi utvidet jus/cider produksjonen. Vi bestilte tidlig inn nye fermenteringstanker av stål, champagne flasker og maskiner for korking.  Det meste ble levert før sesongen var over, men det var på hengende håret i forhold til produksjonen.

Som mange andre så var 2021 også merkbart for det vesle firmaet ved Vistnesveien, når det gjelder covid-19.

— Når Norge åpnet opp merket vi pågang fra grossisten vår som arbeider med salg til restauranter. Sandalen gård selger det meste direkte, men formidling av varer til vinmonopolet og restauranter gjøres via grossist.  Dessverre var gjenåpningen kortvarig.  Sesongen ble reddet av en fantastisk desember med godt salg av jus, sider, gele og gavepakker til lokale bedrifter og privatpersoner.

Videre forteller de at covid-19 har vært med å sattlokalmat på agendaen og til og med gjort det slik at flere er interesserte i å kjøpe lokalproduserte varer fra gårdsutsalg. Det siste er det etter hvert en del av her i kommunen.

— Kundene virker også mer interessert i hvordan en familiegård drives. Det har egentlig vært en sann fornøyelse å kommunisere med kunder i 2021.  Om det er en tilfeldighet eller Covid-19 vet vi ikke, men i 2021 har vi møtt helt vanvittig mange fantastiske kunder på Vistnes og på Bondens Skjønt og Grønt. Sammenlignet med andre har vi hatt få problemer med driften.

Hva tenker så bedriften om det nye året som såvidt er kommet i gang ?

— Vi har en grei varebeholdning fra 2021 slik at vi har mulighet for å ha åpent for salg vår og sommer. Vi har iallfall planlagt å ha gårdsbutikken åpen torsdag, fredag og lørdag hver uke frem til sommeren. Hvis problemene med Covid-19 gir seg så tror vi også at det åpner seg mulighet gjennom andre salgskanaler. Håpet er at 2022 er året der pandemien tar slutt og vi får et reiseliv med hoteller og restauranter i full drift.