Elisabeth Hauglid Rafoss er leder av Randaberg Frisklivssentral.||Her skal de ha spinningtimer for de som ønsker å være med på det.|

SENTRUM:

- Det blir helt topp. Vi har fått tre rom, et treningsrom, et kursrom og en spinningssal, forklarer fysioterapeut Marianne Bjerga.,

Etter å ha vært stengt i flere måneder er planen å starte opp igjen mandag 6. september. Da har de invitert ordføreren til å være med på nyåpningen.

- Det er flere som har sagt at de synes det er dumt at vi har stengt akkurat nå, men at de skjønner hvorfor vi må ha det, sier leder Elisabeth Hauglid Rafoss ved Randaberg Frisklivssentral.

- Vi har ikke hatt noe sted å være og det har gått utover tilbudet.

Nå holder de på å flytte inn i helt nye lokaler. Dette rommet skal brukes til gruppetrening.

Eksistert siden 2018

Frisklivssentralen startet opp i lånte lokaler i administrasjonsbygget til Harstad skole i 2018, men da skolen trengte å bruke rommene selv flyttet de inn med fysio- og ergoterapitjenesten i sentrum.

- Det fungerte greit før pandemien, men ikke så greit etter. Det er et lite lokale og vanskelig å få til noe med tanke på smittevern, sier Hauglid Rafoss.

Hun forteller at de har hatt et veldig redusert tilbud i denne perioden.

- Vi hadde utetrening i fjor vår og tilnærmet normal innetrening i høst før smitten økte på igjen. Men nå har vi hatt pause siden november. Det er ikke enkelt å motivere noen til å begynne å trene ute i ti kuldegrader, sier hun.

https://randaberg24.wpengine.com/2020/09/02/fikk-litt-penger-til-videre-satsing-for-frisklivsentralen/

Lavterskeltilbud for voksne

Det er en kommunal helsetjeneste for personer over 16 år som ønsker å endre levevaner relatert til kosthold, fysisk aktivitet, røyk og snus-slutt, og søvn.

Det er et lavterskeltilbud med mål om å hindre utvikling av livsstilsrelaterte sykdommer.

Tilbudet tilpasses den enkelte og består av individuelle samtaler, gruppetilbud og kurs. Du trenger ikke henvisning og kan selv ta direkte kontakt med dem.

- Det skal være et helsefremmende og diagnoseuavhengig tilbud. Tanken er at vi skal være en hjelpende hånd for dem som ønsker å gjøre en endring i livet, forklarer Hauglid Rafoss.

- Vi tilbyr ikke behandling og det er tidsavgrenset. Målet er å hjelpe folk tilbake på jobb og få en sosial hverdag igjen.

Her skal de ha spinningtimer for de som ønsker å være med på det.

Gratis trening

De tilbyr blant annet gruppetrening for dem som synes det er vanskelig å komme i gang alene. Treningen ledes av en fysioterapeut og baserer seg på Helsedirektoratets anbefalte treningsmetoder med både styrke- og kondisjonstrening.

- Vi kommer til å få et veldig bra tilbud til høsten. Vi har satt opp flere gruppetimer enn det vi har hatt til nå. Vi har begynt å få en del påmeldte allerede, sier Bjerga.

Nytt fra høsten av er at de skal starte opp med medisinsk yoga.

- Vi håper at mange benytter seg av tilbudet vårt, sier Hauglid Rafoss.

I utgangspunktet er det tidsbegrenset til et halvt år, men siden kommunen har få tilbud til dem som er ferdig med kurset tilbyr de videre trening mot betaling.

I tillegg til trening skal de tilby ulike kurs i dette rommet.

Har for få ansatte

Frisklivssentralen har en hundreprosent stilling som de to fysioterapeutene deler mellom seg.

- Det er altfor lite. Vi skulle gjerne hatt mer. Når det er stor pågang hos oss klarer vi ikke å ta alle samtalene fortløpende, forklarer Hauglid Rafoss.

Siden de har ett årsverk har de bare tilbud på dagtid.

,- Vi kunne hatt et mye større tilbud hvis vi hadde vært flere. Vi kunne for eksempel tenkt oss

å

vært med å få videreutvikle kurset Gode vaner for livet som helsestasjonen har hatt, men det klarer vi ikke nå, sier hun.,

- Mange Frisklivssentraler har et tilbud for innvandrer og det kunne vi også tenkt oss å ha, men det klarer vi heller ikke nå.

https://randaberg24.wpengine.com/2021/03/20/haerverk-tyveri-og-forsok-pa-brannstiftelse-pa-nytt-helsesenter/