Sønnen Reidar, barnebarnet Jeanette Vasstveit og Ellen Marie Svendsen samlet i stua i går formiddag. Mange engasjerte seg, men bare tre partier hadde noe å si.

VIL PÅ SYKEHJEM:

Onsdag skrev Randaberg24 om 102 år gamle Ellen Marie Svendsen. Som alderen tilsier, hun er gammel, helsa er skrøpelig og hun ønsker seg mest av alt en plass på sykehjem på Randaberg.,

– Jeg er redd for å bo hjemme alene, jeg har kreft, ser dårlig og har dårlig balanse og har ikke lenger noe å gjøre her i leiligheten, sa hun.

Randaberg24 kontaktet kommunen i sakens anledning. Virksomhetsleder ved Tjeneste og koordingeringskontoret er Mona Georgsen.

https://randaberg24.no/2022/01/05/ellen-102-er-nesten-blind-og-helsa-er-skropelig-kommunen-kan-ikke-tilby-sykehjemsplass/

— Det er ingen ledige plasser på sykehjemmene eller bofellesskapene nå som det ikke er planer om skal benyttes. Vi har et enormt stort press på helsdøgnstjenestene, og det er kun de som ikke kan få forsvarlig hjelp i hjemmet som bli prioritert til et slikt tilbud. Alder er ikke noe kriteria – Vi har pasienter som er ca. 60 år som har mye dårligere helse og hjelpebehov enn mange av våre eldste pasienter, sa Georgsen.

Etter at Randaberg24 la ut saken, kom også engasjementet - på Facebook.

Kommunen møtte kraftig motbør fra flere. En av dem var lokalpolitiker Olav Nybø (V). I en mail til avisen skriver han dette.

– Nei dette er ikke godt nok for Randaberg kommune. Venstre kjempet for å ikke flytte beboerne på Vistesølen over til Varen, nettopp med tanke på at vi skal kunne ta oss av slike som Ellen Marie. I tillegg til Ellen Marie har vi også alt for mange overliggerdøgn på SUS. Dette fordi Randaberg ikke har plass til å ta disse hjem da de er ferdig behandlet på sykehuset. En betydelig kostnad som Randaberg kommune må ta.

Han fortsatte:

– Når det gjelder Randaberg og helse, så tenker jeg på et skip som ligger ute i havet og venter på å få gå til havn. Ikke vet de hvordan havnen ser ut og heller ikke farvannet inn til havnen. Hvordan ledelsen til slutt ønsker at veien videre for Randaberg helse skal se ut til slutt, er noe vi kanskje snart må få klarlagt. Siste sak nå er jo flytting av beboere i Dalen og sentrum over til en større institusjon på Vistestølen. Stikk i strid med all ekspertise for slike brukere. Venstre vil fortsette å kjempe for de svakeste som desverre ikke blir hørt her i Randaberg.

Høyres gruppeleder er Renate Kolnes. Hun er kritisk til mye rundt denne saken.

— Jeg synes når en innbygger er 102 år, har kreft, andre helseutfordringer, er redd og ikke opplever at hjemmesykepleien lenger kan gi henne tilstrekkelig hjelp, skulle det bare mangle at hun fikk en sykehjemsplass. Videre synes jeg det er håpløst å finne ut av hvordan situasjonen rundt sykehjemsplasser er i Randaberg. Administrasjonen er flere ganger blitt spurt av andre partier om å gi ventelister, noe de ikke vil, sier hun.

Hun viser videre til Sola kommune som per tid ikke har noen på venteliste og som jevnlig publiserer ventelister i politiske utvalg i sin kommune.

—Kanskje det er på tide at vi får tilsvarende informasjon i Randaberg slik at vi som politikere har nødvendig oversikt og kan gjøre de prioriteringene som behøves av oss for å gi innbyggerne våre gode tilbud. Vi kan løse dette problemet med å få på plass flere sykehjemsplasser, noe som flere har nevnt allerede har budsjettert midler til. I tillegg er det avsatt midler til prosjektering av nytt byggetrinn på Vardheim. Vi har en uunnværlig hjemmesykepleie i Randaberg kommune og prioriterer å dreie hjelp til eldre og syke til hjemmet, men det kan ikke gå på bekostning av de som trenger sykehjemsplass.

Randaberg24 kontaktet flere politikere, men bare et fåtall har svart på henvendelsen.

Ordfører Jarle Bø (Sp) er en av dem som svarte.

– Det siste året har vi bygget nye sykehjemsplasser som snart åpner på Solbakken sykehjem. I 2022 skal vi bygge enda flere sykehjemsplasser i 1. etasje i dette bygget. Det har ikke blitt bygget så mange nye sykehjemsplasser i Randaberg som det nå gjøres på mange år.

Ordfører Bø fortsetter:

– Jeg er glad for at hjemmehjelpen i denne saken gir en god tjeneste. Alle i Randaberg skal få en trygg og god alderdom. Vi har flinke ansatte i Randaberg som gjør den faglige jobben med å prioritere hvordan sykehjemsplassene blir benyttet og hvor det blir prioritert hjemmehjelp til de som har behov for dette. Jeg har tillit til at de prioriteringen som blir gjort er riktige. Så forstår jeg godt at det i slike saker både er frustrasjon og bekymringer, fortsetter han.

Fremskrittspartiet gruppeleder Robert Raustein er overrasket over saken, for en del her var ukjent terreng, mener han.

– Dette høres absolutt ikke bra ut, og virker veldig nedverdigende. Her bør kommunen rydde opp. Vi er blitt fortalt gang på gang at det ikke er noe venteliste i Randaberg kommune.

Senere i dag skal det være møte hvor kommunen skal snakke med 102-åringen og hennes pårørende. Planen før møtet var allerede avtalt før gårsdagen - og dreier seg om mer hjemmehjelp i leiligheten hun bor.

— Vi har veldig gode erfaring med hjemmetjenesten, de er prima. Det er ikke det dette dreier seg om, men om ei som ikke lenger klarer seg alene. Det er blitt sagt at mer daglige besøk er aktuelt, men vi kan ikke ha enda mer folk vi skal foholde oss til. Hun trenger folk rundt seg hele døgnet i den situasjonen hun er i, sa sønnen Reidar og barnebarnet Jeanette Vasstveit  i går.

Varaordfører Øystein Stjern (KrF) sier dette:,

— Kan ikke uttale meg om enkeltsaker, ei heller om saksbehandlingen her. Sykehjemsplasser er som kjent behovsprøvd. Det jeg kan si er at  vi over tid har slitt med antall sykehjemsplasser i Randaberg, det er også derfor vi har fokusert på å få på plass nye, så sent som i budsjettet vedtatt i desember.

— Hvordan skal man løse dette?

— Som jeg var inne på ovenfor, så løses dette best ved å få på plass nye sykehjemsplasser slik at dekningsgraden vår går opp. Vi har også avsatt midler til forprosjektering av sunnhetsgrenden trinn 2 som ytterligere vil styrke tilbudet.

Oppdateres etter hvert med kommentarer fra andre politikere.