SELVTESTERE:

Sterk smitte, omikronalarm og nye smitterekorder har tømt Norges beredskapslager for hurtigtester. I forrige uke ble det satt salgsrekord for

selvtest

er på norske apoteker, med i alt 605.000 solgte koronatester.,

https://randaberg24.no/2021/12/09/nesten-smitterekord-pa-randaberg-naer-500-nye-fylket/

På Randaberg er det utenfor Randaberg Arena det skjer, der deles det ut selvtesteregratis til kommunens innbyggere.

Ennå er ikke lageret tomt i kommunen, men det deles ut mange pakker hver dag.

Jan-Kåre Ruud, leder beredskapen i Randaberg kommune. Foto: FOTO: Ove Sveinung Tennfjord, Randaberg kommune

— Vi har de siste dagene delt ut ca. 400 tester hver dag. Fortsetter vi med samme antall, er vi som resten av landet usikre hvor lenge vi klarer å opprettholde tilbudet.

Det sier beredskapsansvarlig i kommunen, Jan-Kåre Ruud til Randaberg24.

https://randaberg24.no/2021/12/09/rekordsmitte-pa-nord-jaeren-vurderer-apning-av-ny-pandemipost-pa-sykehuset/

Utfyllende informasjon om hvem som bør testes

1) Ved symptomer

Alle personer med symptomer på covid-19, også vaksinerte, bør vurdere test. For de som har gjennomgått covid-19 siste 3 måneder kan PCR-resultater etter retesting være vanskelig å vurdere fordi langvarig PCR-positivitet er et kjent fenomen hos enkelte etter SARS-CoV-2-infeksjon, se Reinfeksjon med koronaviruset SARS-CoV-2.

Covid-19 har ofte følgende symptomer; feber, hoste, tungpustethet, tap av smak- eller luktesans, sår hals, hodepine, muskelverk eller sykdomsfølelse. Vaksinerte personer kan få milde forkjølelsesymptomer som tett eller rennende nese og nysing ved covid-19. Se mer om symptomer på covid-19:

, Hva skal du gjøre hvis du er syk eller mistenker at du er smittet?For beboere i sykehjem og ansatte i helsetjenesten bør det være særlig lav terskel for testing selv med milde symptomer og selv om de er vaksinert.,Foresatte avgjør om de ønsker at barn skal testes. Barn med rennende nese som eneste symptom, som ellers er i god allmenntilstand uten andre tegn på nyoppstått luftveisinfeksjon, behøver ikke å holdes hjemme eller testes. Mer informasjon om prøvetaking hos barn:,

, Prøvetaking

Både selvtest, hurtigtest og PCR kan være aktuelt. Selvtester  er særlig anvendbare for rask smitteavklaring. Positiv selvtest/antigen hurtigtest bør bekreftes med PCR.