FRISBEEGOLF: I dette friområdet skal frisbeegolfbane på Grødem ligge.

KOMMENTAR:

Ordføreren legger stor vekt på å legge til rette for barn og unge i kommunen, og det er flott. Det gjør man imidlertid ikke ved å etablere et stort idrettsanlegg i form av en 18-hulls frisbeegolfbane i friområdet. Man legger bare ikke et slikt anlegg i et friområde tilrettelagt for park og turvei.,

Når det gjelder tiltak for barn og unge viser jeg til plan for idrett og fysisk aktivitet 2010-2022 vedtatt av kommunestyret 16.12.2010, der det bl.a. sies at nærmiljøanlegg skal være et område for egenorganisert fysisk aktivitet. Planen framhever at anleggene er viktige for barn og unge. Det skal ikke drives organisert aktivitet i nærmiljøanleggene. Videre heter det i planen at det i planperioden bør fokuseres på eksisterende anlegg, men ved eventuell bygging av nye anlegg er det viktig at det gjøres grundige vurderinger i forhold til støy.

I samme plan under kapittel friluftsliv står det at tilgjengelig og egnet areal er første betingelse for utøvelse av friluftsliv. Randaberg kommune er i utvikling og presset på arealene er stort. Det er av den grunn behov for å sette av/sikre arealer til formålene. Stillhet, å komme vekk fra forurensing og stress er ifølge undersøkelser høyt verdsatt og ønsket av brukerne av friområder. Det er derfor viktig å ta hensyn til dette i kommende planperiode. En slik funksjon har forøvrig området for flere av beboerne på Grødem. Området ligger mellom en trafikkert hovedvei og to industriområder, og har ikke mye areal til friluftsliv. Dette området skal nå, hvis ordføreren får det som han vil, overlates til frisbeegolfere fra hele Nord-Jæren. Området er også det siste sammenhengende friområde fra Ryggstranden til Harestadvika og benyttes av innbyggerne store deler av døgnet til jogging, turgåing av folk i alle aldre med hunder og barnevogner, for å ikke snakke om barns lek i området. Et stort idrettsanlegg vil svekke denne kvaliteten.

Jeg har fått en tilbakemelding fra naboer til Sandnes Disc Golf klubb. Der er det blitt en skikkelig fylleaktivitet, der det er mange berusede, høylytte unge voksne som bruker banen. Naboer har også til stadighet ukjente personer i hagene for å lete etter discer. Parkering er også en stor utfordring, selv om det er tilgjengelige parkeringsplasser. Er det dette ordføreren ønsker på Grødem?

Jeg har tidligere kritisert saksbehandlingen som jeg mener er uryddig og misvisende. Hvorfor vises det ikke til nevnte plan i saksframstillingen? Har kommunedirektøren og hans saksbehandlere "glemt" hva som er vedtatt eller passer det ikke å opplyse politikere og innbyggere om en slik bagatell...

Representanten Rugert-Raustein stiller også spørsmål om tiltaket er iverksatt i henhold til kommunens innkjøpspolitikk. Jeg kan her opplyse om at det kun er AceShop i Sandnes som er kontaktet. Jeg har idag mottatt en e-mail fra kommunen at allerede i juni bekrefter Idar Kolnes Goa at det er AceShop som bygger banen.

Tilslutt en viktig ting:

Kommunestyret bevilget kr. 200.000,- til formålet i budsjett for inneværende år. Dette betyr ikke et automatisk vedtak om igangsetting. Anlegget skal koste kr. 360.000,-, det forutsettes da tilskudd fra spillemidler på det resterende beløp. For å kunne søke om spillemidler må anlegget være omtalt i en vedtatt kommunal plan som omfatter idrett og fysisk aktivitet. Anlegget skal utformes slik at det tilfredsstiller de størrelser og funksjoner som er nødvendige for å gjennomføre aktiviteten anlegget er ment for. Dette innebærer spille- og aktivitetsflater, sikkerhetssoner og områder, og/eller andre funksjoner som måtte gjelde den eller de aktivitetene som skal foregår i anlegget. Anlegget skal også være universelt utformet.

Da kommunestyret i sak 75/20 behandlet Handlingsplan for idrett og fysisk aktivitet per perioden 2021 - 2024 er ikke frisbeegolfbane nevnt med et eneste ord.

Spillemiddelsøknader skal prioriteres i den rekkefølge som framgår av "Prioritert handlingsplan for anleggsprosjekter 2021-2024". På denne prioriteringslisten finnes ikke noe frisbeegolfbane for nevnte periode. Det mangler kr. 160.000,- som ikke er bevilget av kommunen.

Jeg vil på bakgrunn av ovennevnte stille ordføreren følgende spørsmål som jeg forventer et snarlig svar på…

  • Hvem har gitt Idar Kolnes Goa og AceShop fullmakt til å start planlegging og bygging av anlegget?

  • Burde det ikke vært fremmet en sak om tilleggsbevilgning til kommunestyret når det gjelder de manglende 160.000,-?

  • Hvem er søker og hvor er søknaden fra utbygger?

  • Hvem har godkjent finansiering av anlegget?

Jeg beklager, men jeg mener fortsatt at hele saken bærer preg av juks og fanteri.

Randaberg 20.09.