Robert Raustein ble nominert på 7. plass da Rogaland Frp hadde sitt nominasjonsmøte lørdag.

SVAR:

Bare tre av gruppelederne har svart på mail om flytting, men to av dem går for flytting av beboere, mens den tredje gruppelederen kan si noe mer første etter gruppemøte i partiet.,

Frps Robert Raustein mener saken denne gang skiller seg en del fra den fra før sommerferien.

— Saken kom veldig fort på oss tidligere i vår, men saken er blitt godt gjennomarbeidet av både administrasjonen, politikere og pårørende. Fremskrittspartiet har ikke tatt en stilling til om vi kommer til å stemme for eller i mot. Jeg personlig er innstilt på å stemme ja til flytting. Det blir en god samling av kunnskap og erfaring, samt et godt bomiljø og arbeidsmiljø på det nye sykehjemmet sier Raustein.

Høyres gruppeleder er Renate Kolnes.

— Jeg tenker at det er særdeles viktig å ta brukere og pårørendes bekymringer på alvor i denne saken. Og derfor er jeg tilfreds med at Randaberg kommune nedsatte en arbeidsgruppe som har belyst denne saken i mye større grad nå enn i mai. Arbeidsgruppen har arbeidet med å belyse konsekvenser ved å flytte beboere på Vistestølen og i Dalen / sentrum og de har drøftet  samlokalisering i Vistestølen for unge hjemmeboende med utviklingshemming.

Renate Kolnes (H) Foto: FOTO: Per Thime

Også hun mener saken er godt gjennomarbeidet denne gang. Høyre skal ha gruppemøte førstkommende mandag og vil der ta stilling til saken.

,—

Høyre kommer nok til å støtte rådmannens innstilling fordi vi mener kommunen nå har greid å finne en mulig løsning som utnytter kommunens bygninger og samtidig gir et godt tilbud til brukere i kommunen. På det viset kan kommunen spare helt nødvendige midler. Det er ikke en ukjent sak at vi om få år trenger flere sykehjemsplasser i kommunen.

Jeg synes også det er positivt at personer med utviklingshemming som per dags dato ikke har tilbud om bolig, snarlig et tilbud

Det er også tatt et privat initiativ hvor en gruppe pårørende med mål om å skaffe selveierleilighet i bofellesskap til sine. Denne foreldregruppen opplever ikke Vistestølen som et godt alternativ. Begrunnelsen er utformingen av leilighetene som de mener er for små, det er lite tilrettelagt for adkomst utenfra gjennom egen ytterdør, Vistestølen fremstår som institusjonspreget og kommunale bygg generelt bærer ofte preg av mangel på vedlikehold.

Ett av punktene i så måte fra rådmannen er:

«Unge hjemmeboende med utviklingshemming eller tilsvarende vansker, og som ønsker selveierleilighet, ønskes velkommen til samarbeid med kommunen om mulig løsning».

— Erfaringer viser at å eie egen bolig gir økt forutsigbarhet og stabilitet som selvsagt oppleves positivt for brukerne og deres pårørende. Når utgiftene og livssituasjonen er stabil, en får et godt sosialt nettverk (fordi brukerne kan i større grad bestemme hvem en kan være nabo med) vil det antageligvis generere stor trygghetsfølelse, så jeg forstår foreldre og brukerens ønske så godt og jeg håper virkelig de får det til.

Arbeiderpartiets Kristine Enger forteller at også der skal man diskutere saken i gruppemøte førstkommende mandag.

Aps Kristine Enger

— Dette er en sak som vi i Arbeiderpartiet er veldig opptatt av og vil drøfte grundig på kommende gruppemøte. Saken berører mange mennesker i kommunen vår. Vi er opptatt av at kommunen skal bruke tid nok på beslutningsprosessen slik at vi kan finne fram til den beste løsningen.