Det gule huset i Varheiveien 18 i Viste Hageby skal rives og ble ønsket erstattet med tre nye boliger. Slik ble det ikke.

VISTE HAGEBY:

Det har dreid seg om fortetting når Byggefirma Tunge AS hadde et ønske om å bygge tre boliger i Varheiveien 18 i Viste Hageby. Saken har skapt debatt over en lengre periode.,

Da saken var oppe i Hovedutvalg for nærmiljø og kultur, sa utvalget ja til bygging. Partiene var ikke enige - og Høyres Tor Magne Larsen anket saken inn for kommunestyret.

https://randaberg24.no/2021/03/11/35708/

,Enige var de heller ikke i kommunestyret da saken ble behandlet der, 11. mars.

Frp, MDG,  Turid Nygård (Ap), Thomas Mørch (KrF), Sv og V stemte for å gi dispensasjon, men det var ikke nok.

I vedtaket som ble gjort, het det:

VEDTAK: Retningslinjer om fortetting, vesentlig ombygging og nybygg er førende for tiltaket, men kommunestyret presiserer at reguleringsplan og bestemmelser gjelder foran retningslinjene for fortetting for etablerte boligområder i Randaberg., Som bakgrunn for avslaget legger kommunestyret til grunn at tomtestørrelsen i omsøkt prosjekt er for liten for det aktuelle tiltaket. Retningslinjene peker blant annet på at arealet for vertikaltdelte boliger skal være minimum på 300 kvm pr. boenhet, samt at avstand mellom vei og bygg ikke er tilstrekkelig., Omsøkt prosjekt har heller ikke tilfredsstillende parkeringsløsning for alle boenhetene, jamfør skisser i retningslinjen og har heller ikke tilstrekkelig grøntareal. ,Oversendelsesforslag til administrasjonen: Retningslinjer i Randaberg kommune for fortetting m.v. i etablerte boligområder, vedtatt i kommunestyret 10.11.2011, tas opp til revidering i løpet av 2021.

Når Statsforvalteren nå har sagt sitt, heter det blant annet følgende:

— Det høye antallet dispensasjoner (10), som er nødvendig for å kunne realisere tiltaket, tilsier i seg selv at dette er i vesentlig strid med reguleringsplanen. Tiltaket avviker i karakter i vesentlig grad i forhold til omkringliggende beboelse.Tre boenheter i rekke med pulttak er et betydelig avvik.

Etter en samlet vurdering har Statsforvalteren kommet til at å gi dispensasjon i denne saken vesentlig vil tilsidesette hensynene både bak reguleringsplanen og bak lovens formålsbestemmelse.

https://randaberg24.no/2021/02/25/vant-fram-med-klage-ankes-inn-for-kommunestyret/

— Videre kan vi ikke se at dette vil ha klart større fordeler enn ulemper. Fordelene fremstår i hovedsak å være knyttet til fortettingshensyn. Selv om fortetting i eksisterende bebyggelse er ønsket, er dette noe som i hovedsak skal skje gjennom plan og ikke gjennom enkeltvise dispensasjoner. Sivilombudsmannen har ved flere anledninger gitt uttrykk for at fortetting i seg selv ikke er en fordelsom skal gis stor vekt i en dispensasjonsvurdering. Vilkårene for å gi dispensasjon er ikke oppfylt og Statsforvalteren har ikke vesentlige merknader til kommunens lovsforståelse og opprettholder derfor kommunens vedtak.

Dette vedtaket er også endelig og kan ikke påklages videre til overordnet forvaltningsorgan.