NATUR:

Landøyda er en svært giftig plante som er skadelig for beitende dyr. Flere aktører i Rogaland har derfor gått sammen om en felles plan for å bli kvitt denne planten.,

I Randaberg kommunen finnes det en del landøyda, og Anne Grethe Bø Cazon i kommunens landbruksavdeling kan fortelle at denne planten er i ferd med å spre seg og begynner å bli et problem.

Foto: FOTO: Simen Ingemundsen

— Plukkes planten i sollys må du ha på deg hansker, for den giftige saften kan gjøre store skader, sier Cazon og legger til.

— Bøndene bør unngå å få dette i siloer og gressballene sine. I tillegg bør dyrene unngå og beite i områder der bøndene vet det er landøyda. For den giftige saften kan gjøre store skader, derfor bør vi unngå at dyrene får dette på matfatet sitt.

Foto: FOTO: Arne J. Lyshol

I handlingsplanen står det blant annet at grunneier bør årlig luke og sprøyte, samt motivere andre i problemområde til å gjøre tiltak. Kommunen bør gjøre følgende informere om landøyda- problematikken i sine kanaler, gjøre tiltak mot landøyda på kommunal grunn, vurdere faren for spreiing av landøyda og organisere lokale ryddeaksjoner for å nevne noe.

Her kan du lese handlingsplan for å nedkjempe landøyda i Rogaland (PDF)

Planen ble laget etter et initiativ fra Forum ku (uavhengig organisasjon for melkeprodusenter) og bygger på erfaringene som er gjort i Agder. Målet er å redusere bestanden av landøyda i Rogaland, og hindre spredning til nye område, samt hindre skade på husdyr som følge av beiting på planten.