POLITIKK: I går gjorde Stavanger Aftenblad det kjent at 188 lokale fotballbaner rammes av forbud. En EU-komité har nemlig stemt fram et forbud mot tilsatt mikroplast i kunstgrasbaner om åtte år. Noe som betyr at flere av bygdas fotballbaner berøres.

I den anledning har Randaberg24 pratet med MDGs Alexander Rügert-Raustein, som ikke var noe overrasket over forbudet.

— I 2021, to år siden, fikk vi en forskrift etter forurensningsloven. Forskriften betyr i praksis rister og høye kanter rundt kunstgressbaner for å hindre at store mengder granulat havner i avløpsvannet som renner ut i havet nettopp for de granulatet som er en stor kilde til mikroplast er godt kjent, sier Alexander Rügert-Raustein, og legger til.

— Denne gang skulle det prøves ut nye typer fyll og resultatet av arbeidet var lovende. Det ble fattet vedtak i fylkeskommunen om bruk av miljøvennlig fyll på kunstgressbaner ved videregående skoler på Tau og Randaberg. Slik sett er en for lengst i gang med å finne gode alternativer.

Det planlegges nå fullskala kunstgressbane i Myrå. Foto: Ove Tennfjord, Randaberg kommune

Alexander Rügert-Raustein nevner at NFF fortsatt står på bremsen med samme gamle argument.

— Om eierskap ikke er godt nok viser bare at en ikke har forstått alvoret. For øvrig er det fortsatt 8 år til utskiftningen skal skje. Baner må fylles oftere enn det og det gjelder å planlegge litt godt og skifte ut fyllet ved neste korsvei. Verre er det ikke, sier MDG-politikeren, og avslutter.

— Om ballen ikke spretter like bra er ikke like viktig som å hindre 1500 tonn plast på avveie hvert år. Det ser ut som banen blir noe hardere med de fleste alternativer, men jeg vil tro at den fortsatt er mykere enn grus som er alternativet i vårt klima. Dit vil, så vidt meg bekjent, ingen igjen.

Alternativene Aftenbladet viser er enn så lenge kork, kokos, olivenstein, furu og bjørk.