BOLIGER:

Det kommer en sak opp politisk om dette i slutten av neste uke, og det er ganske omfattende planer det er snakk om. I tillegg er det panger å spare for kommunen.,

Ved Dalveien bofellesskap er det i dag fire beboere. Boligen er av dårlig karakter og fremstår som sliten. Skal den pusses opp vil det koste mye penger. Arbeidstilsynet er også inne i bildet ved denne boligen og har påekt en rekke forhold.

Sentrum bofellesskap har også fire beboere. Denne boligen er i bedre stand, men har også behov for litt oppgradering.

21 plasser

Saken som kommer opp politisk dreier seg om bruk av eksisterende bygningsmasse - hvor også Vistestølen sykehjem er sentralt.

Meget sentralt!

Her er det det dag 21 plasser - og når nye Randaberg helsesenter står ferdig er planen at dagens beboere på Vistestølen skal over til det nye helseenteret.

I tillegg har det vært planer om å bygge leiligheter ved Bergsageltun for yngre personer med utviklingshemming som i dag ikke har kommunalt botilbud. Dette blir foreslått ikke gjort, og da sparer kommunen flere millioner kroner bare der.

De eldre som bor ved Vistestølen i dag skal flytte til det nye helsesenteret.

Også her ønsker man å ta i bruk Vistestølen.

– Vistestølen består av tre avdelinger på hver sju leiligheter. Den ene avdelingen er kun i en etasje og planlegges for de som i dag er beboere i Dalen og Sentrum. Dette er godt voksne beboere. Den andre delen av bygningsmassen består av to etasjer, sier konstituert kommunalsjef Elisabeth Sortland Sande.

Alle blir hørt

Det har allerede gått ut et informasjonsskriv til pårørende og ansatte i Dalveien og Sentrum bofellesskap om dette.

– Under forutsetning av politisk godkjenning, vil rådmannen gå videre med planene og berørte pasienter og pårørende vil få mer detaljert informasjon om prosessen videre.

Samlokalisering av sykehjemmene på Vardheim-området innebærer at planlagt sykehjemskapasitet for de kommende årene reduseres. I det nye sykehjemmet var det planlagt drift i 2021 av 27 plasser av totalt 34 plasser.

– Avhengig av bygningsmessige tilpasninger i det tidligere DPS-bygget, vil ikke dette bygget fullt ut gi plass for like mange pasienter som i dag er på Vistestølen. Bruk av det tidligere DPS-bygget vil dermed være en kortvarig løsning frem til utvidelse av kapasiteten på tomten der det gamle sykehjemmet ligger, evt. ombygging av det gamle sykehjemmet.

Mindre investeringer

Skulle dette også gå gjennom politisk, så blir det slik at sykehjemsplassene blir samlet i Torvmyrveien på det nye sykehjemmet og i 2.etg. i det tidligere DPS-bygget. Pasientene på Vistestølen sykehjem flytter til Torvmyrveien. Beboerne i Dalen og Sentrum flytter til Vistestølen sammen med unge personer med utviklingshemming som har behov for døgnbemannet bofellesskap og unge personer med utviklingshemming eller tilsvarende vansker som vil ha behov for timebaserte tjenester.

Også økonomisk vil dette slå positivt ut for kommunen, for man slipper tunge investeringer. I budsjett og økonomiplanen ligger det inne 3 mill. i 2021 til ombygging av DPS til bofellesskap for personer med utviklingshemming. Det er tidligere avsatt midler på til sammen 8 mill. (5 mill.i 2019 og 3 mill. i 2020) i vedtatt økonomiplan.

– Kostnadene for bygningsmessige tilpasninger på Vistestølen og det tidligere DPS-bygget er estimert til rundt 12 mill. Evt. tilskudd fra Husbanken går til fratrekk for dette. Netto reduksjon i investeringsbudsjettetvil dermed være rundt 21 mill. i tillegg til evt. tilskudd fra Husbanken.