Salatbonde Einar M. Hanasand foretok i 2017 et inngrep i terrenget ute ved området ved Randabergvika. Kommunen mente at dette var søknadspliktig - noe som ikke ble gjort.,

Formålet med inngrepet var å optimalisere arealet for grønnsaksproduksjon.  I tiden etter har saken vært frem og tilbake og det er også holdt tilbake et produksjonstilskudd på over 1,2 millioner kroner til Hanasand.

For bare noen uker siden kom et nytt vedtak. Landbruks- og matdepartementet opphevde Fylkesmannens vedtak mot Einar Hanasand om avkortning i produksjonstilskudd.

— I en lang vurdering som er gjort går det til slutt fram et tiltakshaver måtte forstå at tiltaket var såpass omfattende at spørsmålet om søknadsplikt måtte drøftes og avklares med kommunen, før det ble igangsatt, het det da.

Einar M. Hanasand fikk medhold i departementet, men etter det har det gått i motbakke. Foto: Per Thime, arkivbilde Rogalands Avis'

Nå er Fylkesmannen på banen, går det fram av et brev i postlistene i kommunen.

— Med bakgrunn i betydelige landskaps- og naturverdier i området, bør kommunen vurdere å sette vilkår om tilbakeføring for eventuell tillatelse. Relevante vilkår her vil være krav om en terrengmessig tilbakeføring for å unngå synlige fjellskjæringer, og for å ta vare på landskapssilhuetten i høydedraget, heter det fra fylkesmiljøvernsjef May Britt Jensen.

https://randaberg24.wpengine.com/2020/07/31/avkorter-produksjonstilskudd-med-12-millioner-kroner/

Det var tidligere i vår Hanasand søkte om tiltak etter plan- og bygningsloven. svaret fra Fylkesmannen gjelder dette.

— Nært opp til, og i direkte tilknytning til tiltaksområdet, er det registrert flere arter av stor og særlig stor forvaltningsinteresse. Dette inkluderer tyrkerdue, stær, kysthumle og sanglerke. Både sanglerke og kysthumle er arter knyttet til naturtypen semi- naturlig eng, slik som den tidligere beitemarka i omsøkt område, heter det.

Kommunens foreløpige vurdering er at de vurderer å gi tillatelse til fullføring av de vesentlige terrengarbeidene, med bakgrunn i at søker har behov for mer jord og at arbeidene som er utført ikke er reversible.

— Ytterligere terrengarbeid/sprengningsarbeid for å ta bort fjellskjæringen maå avgrenses til hva som er strengt nødvendig slik at høydedraget i størst mulig grad bevares. Videre bør areal som ikke er fulldyrket eller overflatedyrket og som ikke er berørt av terrengarbeidet beholdes uberørt for i størst mulig grad å opprettholde områdets landskapsmosaikk.

Fylkesmannen ber og å bli holdt orientert om den videre gang i denne saken.