TIDLIGE POTETER:

Våren var betydelig snillere i fjor, men Helge Todnem fikk satt potetene i jorda ganske tidlig dette året også. 26. februar fikk han settehjelp av matminister Olaug Bollestad (KrF). Det var et par dager bedre enn året før.,

På gården på Randaberg ble det satt vel et halvt mål av sorten «Solist» Siden da har det vært ymse vær - og ikke minst har temperaturen svingt, mest nedover på skalaen.

Vinteren kom tilbake

— Det har ikke vært det beste for potetene her på gården, for tilbakeslaget på været har dessverre gått noe utover de tidlige potetene jeg satte, sier Todnem.

Han forteller at det er skade på en del av dem, i form av frostskader.

— Jeg satte et halvt mål, men det er fortsatt poteter igjen som kommer til å klare seg. Om vi blir klare som vi pleier til 17. mai er nok mer usikkert, fortsetter han. Han har imidlertid ikke tenkt å gi seg.

Lenger sør, nærmere bestemt i Grimstad, befinner en annen bonde seg. Kristian Lauvland Udjus er også kjent for tidlige poteter, selv om han pleier å bli slått av bonden fra Randaberg.

— Her i Reddal fikk vi ikke potetene i jorda før 23. mars. Før det var det dessverre mye tele i jorda. Når jeg nå hører du sier at Todnem kan være for sen til 17. mai, da har jeg dette året et godt håp om å vinne årets «kamp», humrer han.

Det er nemlig ørlite prestisje om å hente opp de aller første potetene her i landet. I fjor var Todnem klar til 17. mai - til en pris for 100 kroner kiloen. Det gikk unna og ble fort solgt.

Øyner et håp i Grimstad

— Selv om vi her i Reddal kom sent ut, så øyner jeg et meget godt håp om å ta seieren i land dette året. Jeg håper ikke Todnem har fått ødelagt for mye av sin avling, men her hos oss ser det nå veldig bra ut.

Han melder om solskinn, gode vekstforhold og 13-14 grader.

— Perfekt på denne tiden, men vi får se det an til slutt - men jeg er dette året optimist med opptak fra våre rundt 60 mål med tidlig-poteter.

På Randaberg var det i dag den beste vårdagen så langt, med 11-12 grader og solskinn. Det gjenstår å se hvem som tar opp de aller første nypotetene dette året. Svaret kommer rundt 17. mai.