Megasuksess: Barn under 16 år bør ikke se denne serien.|Forberedt: Rektor og de ansatte er klar over serien og forberedt om det skulle skje noe voldelig atferd i skolegården.|Rektor ved Goa skole, Hilde Hesby |||

SKOLE:

Har du hørt om «Squid game»? Ikke det? Da er du omtrent den eneste. Med 111 millioner seere globalt regnes den sørkoreansk tv-serien for å være Netflix største suksess noensinne. Bare på TixTok alene har emneknaggen squidgame hele 44,8 billioner tittere. På Netflix har tv-serien fått en aldersgrense på 16 år i Norge, men det er på TikTok og Roblox faren er størst for at barn ned i barneskole alder får med seg serien.,

Klare til å gripe inn

Rektor og de ansatte ved Grødem skole er klar over voldsserien og forberedt om det skulle skje noe voldelig atferd i skolegården. Foto: FOTO: Simen Ingemundsen

På Grødem skole er rektor Per Jarle Marstein og de ansatte klare over serien. Om voldelige handlinger skulle oppstå knyttet til barneleker er de klare til å gripe inn og korrigere barna.

— Vi har sett en oppblomstring av rødt lys både på mellomtrinnet og på ungdomstrinnet, sier Marstein og legger til.

— Det kan være det ikke har med serien å gjøre, men begynner atferden å utvikle seg til det negative er vi klare til å bryte inn.

Han har selv sett serien og reagerer med avsky. Serien er svært populær over store deler av verden og i Sør-Korea har den fått en aldersgrense på 19 år.

— Jeg tror barn er sårbare og mest utsatt for eksponering av voldsserien via TikTok og Roblox. Derfor er alle ansatte her på skolen klare til å gripe inn om det skulle utvikle seg til å bli voldelig handlinger i skolegården, sier han og avslutter.

— Enn så lenge er vi ikke plaget med dette hos oss.

Ber foresatte prate med sine barn

Rektor Hilde Hesby har under flere møter diskutert voldsserien med personalet. Foto: FOTO: Per Thime

På Goa skole ser rektor Hilde Hesby og de ansatte tydelig at eleven er inspirert av serien gjennom leken rødt lys. Gjennom samtaler med elevene, hører de ansatte ved Goa at en del av barna ser på serien.

— Elevene har snakket med oss om serien, og vi prøver å gjøre leken rødt lys mer positiv, slik de ikke fokusere på Tv-serien.

Personalet og lærerne er klar over den sørkoreanske Tv-serien, og oppfordrer foresatte å ta en prat med sine barn. De må ha god innsikt i hva barna ser og opplever på nett.

— Vi oppfordrer foreldre sterkt til å følge de anbefalte aldersgrensene for film, serier og sosiale medier.

Har varslet foresatte

På Harestad skole har rektor Eva Walde Lund og de ansatte opplevd at elever helt ned på 4. trinn følger med på tv-serien. Dette har de varslet foresatte om.

— Vi opplever at de foresatte setter pris på at vi gir dem beskjed, og nå har det heldigvis vært rolig på den fronten en stund.

Selv om det ikke er et stort problem på Harestad skole, er de ansatte klare til å gripe inn om leker blir for voldelige i skolegården.

— Å bryte inn er vi voksnes ansvar, men har heldigvis sluppet unna det til nå.

Ser dine barn på «Squid game»? Ta en prat med dem. Aldersgrensen er satt til 16 år, og det for en grunn. Gjerne sett foreldrekontroll på Netflix og overvåk hva dine barn ser på TikTok og Roblox.