KONSERTSMITTE:

Helsesjef Runar Johannessen i Stavanger sier det var forhastet å be alle som var på deLillos-konsert om å ta PCR-test.,

— Ta en test hvis du har symptomer og hold deg unna forsamlinger, råder han.

Det melder Stavanger kommune. På konserten var det også mange fra Randaberg som var til stede.

Alle deltakere på deLillos-konserten på Folken ble rådet til å ta en PCR-test fordi en konsertgjenger hadde fått påvist omikron-viruset. Omikron er mer smittsomt enn delta, og gir kommunene større utfordringer med håndteringen.

Smittevern gikk etter konserten ut med anbefalinger som gjelder for «husstands- og øvrige nærkontakter» etter omikron-retningslinjene. Der heter det at disse skal teste seg med PCR-test straks og etter sju dager. Helsesjefen sier at konsertgjengere ikke er «øvrige nærkontakter» på samme måte som for eksempel skoleklasser, og derfor ikke trenger å følge dette testopplegget.

– Vi ber om forståelse for at vi kan feile litt i forbindelse med innføring av nye rutiner og anbefalinger. Vi har ikke kapasitet til å teste alle med PCR-test, og det er heller ikke nødvendig. Vi har ikke en utbrudd-situasjon, sier han.

Anbefalingen er nå er at alle skal ha lav terskel for å teste seg ved symptomer, unngå større sosiale samlinger og ta en test ved symptomer. Det kan være hurtigtest eller PCR-test. Tar du hurtigtest må du ta en ny hvis symptomene vedvarer. Er hurtigtesten positiv må du ta en PCR-test.

Helsesjefen gir ros til Folken for gode rutiner og god oppfølging.

– De gjorde alt de fikk beskjed om av kommunen, sier han.

De som ikke har symptomer trenger altså ikke holde seg hjemme.