SOMMEREN 2021:

Det er ikke lenger sikkert at det «bare» blir norgesferie, for i dag var tema koronasertifikat oppe da statsminister Erna Solberg orienterte.,

Regjeringen har foreløpig ikke full oversikt over hva et koronasertifikat skal kunne brukes til, men åpner for at det kan brukes blant annet til arrangementer og reiser i EU-land.

– Vi er enige med rådene vi har fått fra helsemyndighetene om at koronasertifikat kan brukes for å ha større offentlige arrangementer, cruise og pakkereiser. Regjeringen har imidlertid større ambisjoner for bruken. Vi vil for eksempel også vurdere om sertifikatet kan brukes lokalt der det er strengere regler enn de nasjonale. Det er mange spørsmål som må avklares før vi endelig konkluderer, sa statsminister Erna Solberg (H).

Et koronasertifikat skal på en sikker måte kunne dokumentere navn og fødselsdato, om du har fått vaksine, om du nylig har fått en negativ test og om du er immun etter å ha hatt korona. Sertifikatet vil kunne brukes til å åpne samfunnet mer og tidligere, opplyste hun videre på pressekonferansen.

Regjeringen ønsker også å få på plass en ordning med testing ved inngangen til utendørsarrangementer, sa kulturminister Abid Raja (V).

Regjeringen mener at både koronasertifikat og tester ved inngangen kan være aktuelt å bruke for større arrangementer utendørs i sommer.

Kulturminister Abid Raja (V) sier at regjeringen planlegger for en gradvis økning av antall personer som kan delta på utendørs arrangementer.

– Vi vil åpne mest for arrangementer der de bruker testing ved innganger og der de bruker koronasertifikat, sier han.

Regjeringen har skissert en plan der de gradvis åpner for flere deltakere.

I trinn fire av gjenåpningen kan det åpnes for inntil 10.000 deltakere på utendørsarrangementer med fast tilviste plasser der det brukes test eller koronasertifikat.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har utarbeidet en skisse for antall deltakere på offentlige utendørsarrangementer i sommer. Denne skissen er i tråd med regjeringens gjenåpningsplan, og øker antallet som kan være samlet for hvert trinn.

– Det er viktig å understreke at dette er en foreløpig plan. For det første kan det oppstå problemer i arbeidet med å lage sertifikatet. For det andre er det mange spørsmål som må besvares før vi tar sertifikatet i bruk. For det tredje må vi bruke erfaringene fra de første trinnene før vi går til de neste. Det er altså mye som er usikkert, sier statsminister Erna Solberg.

Dette er forslaget til antall deltakere på utendørs arrangementer på trinn 2, 3 og 4 i gjenåpningsplanen. Det kan komme justeringer av størrelser og kohorter, basert på utviklingen i smittesituasjon og erfaringer på trinn 2 og 3. Takten i gjenåpningen bygger fortsatt på data, ikke datoer.

Uten faste, tilviste sitteplasser (i dag 200):

Uten test eller sertifikatMed test eller sertifikat
Trinn 22002 x 200
Trinn 34 x 200Maks 50 % kapasitet, inntil 2000 i kohorter på 500
Trinn 41500Maks 75 % kapasitet, men inntil 5000

Med faste, tilviste sitteplasser (i dag 3 x 200):

Uten test eller sertifikatMed test eller sertifikat
Trinn 23 x 2005 x 200
Trinn 34 x 500Maks 50 % kapasitet, inntil 5000 i kohorter på 500
Trinn 45000Maks 75 % kapasitet, men inntil 10 000