UNGDOM:

Det er tre år siden sist elevene ved ungdomsskolene i Randaberg gjennomførte Ungdata sin landsdekkende spørreundersøkelse. Kommunen kan vise til stabile tall for 2010, 2013, 2016 og 2019. På grunn av pandemien er det mye spenning knyttet til årets undersøkelse.,

Tidligere statistikk viser at ungdommer i Randaberg er mest fornøyd med foreldrene og vennene sine, skolesituasjonen, lokalmiljøet, samt helsetilbudene i bygda.

— Jeg mener det er en svært viktig undersøkelse. Det skaper et helhetlig bilde av situasjonen i bygda. Som regel stemmer det godt overens med elevundersøkelsen, og i noen tilfeller er resultatet bedre for Ungdata bedre, sier inspektør Åge Vårdal.

Undersøkelsen er frivillig, valgfri og anonym, den avdekker ting kommunen kan jobbe videre med. Fram til nå har psykisk helse og sosiale medier vært noe kommunen har måttet jobbet ekstra med. Ungdata regnes på mange måter for å være ungdommens talerør inn mot lokalpolitikken og myndighetene, og regnes for å være en god kartlegger av kommunens levevilkår for ungdommene.

— Randaberg kan vise til stabile tall, ingenting som peker seg spesielt ut. Det som peker seg ut, som det også gjør i resten av landet er psykisk helse. Kommunen satser på inkludering i barnehage og skole, og har helsesykepleiere, ressursteam og sosiallærere lett tilgjengelig på skolen. I tillegg finnes det et familieteam for ungdom og foreldre som en kan kontakte, sier fagkoordinator barn og unge, Bente Monica Reilstad og avslutter.

— Når det kommer til sosiale medier jobber skolen mot nettmobbing. Elevene lærer om tema som folkehelse og livsmestring. I tillegg arrangeres ulike foreldrekvelder, samt at barnevakten og politiet kjører opplegg som blant annet Delbart for elevene. Lærerne gjør alt for å være observant med tanken på nettmobbing.