JULESTEMNING:

Det er ikke så langt unna den tiden som mange ser frem til, nemlig alt som har med jul å gjøre. Sentrum skal pyntes, folk skal handle eller kanskje gå på julemarked, hvis det hadde vært på den måten - eller blir på den måten.,

Koronakrisen setter en stopper for mye aktivitet, men Svein G. Sørnes i Landsbyforeningen har ikke tenkt å gi opp håpet, så langt ifra.

Litt mer «julete»

— Jeg har i flere år hatt en drøm om å gjøre Randaberg sentrum litt mer «julete», etablere et juletorg med julebelysning og handel fra bønder, hobbyvirksomheter og lignende. Rett og slett skape en god atmosfære for innbyggere og gjester, sier han.

I disse tider er det imidlertid et stykke fra å ville noe til å faktisk ha anledning til å gjennomføre.

— Alt står på vent og vi følger med på utviklingen av covid-19. Det er imidlertid noe som skjer som normalt, og det er juletresalget. Fra 10. desember tar Robert Håland og Kenneth Goa med seg flere hundre trær, noe som også skaper en god atmosfære på torget.

Uke av gangen

Hvor mye man kan planlegge utover det er i øyeblikket ikke godt å si.

— Vi får ta en uke av gangen og håpe at smittesituasjonen bedrer seg. I mellomtiden er det bare å oppfordre alle til å være med på dugnaden, den som kan sette en stopper for den økende smitten vi ser.

Det skal være juletre på torget, men offisiell tenning blir det ikke. Er man riktig heldig kan det jo også komme dryss av noe hvitt på torget. Foto: FOTO: Randaberg kommune

I Randaberg er det i forbindelse med tiden vi står foran ulike tradisjoner. Julebelysningen har vært tent torsdag før første søndag i advent.

— I år har vi anbefalt butikkene å pynte til jul en uke tidligere, og kommunen skal ha julebelysning klar onsdag 19. november. Vi ønsker også å oppfordre kommunens innbyggere til å strekke årets julehandel, for å unngå køer og flokkansamlinger i våre butikker.

Andre tidspunkter

Sørnes oppfordrer også til å ta julehandelen på andre tidspunkter enn man vanligvis pleier.

— Vi i Landsbyforeningen håper at flest mulig er med for å støtte opp om de mange , flotte, lokale butikkene vi har i Randaberg når det kommer til årets julehandel.

Noe ser imidlertid ut til å kunne arrangeres som normalt.

— Den årlige og etter hvert så tradisjonelle julefrokosten som Landsbyforeningen inviterer til i Varen ligger fortsatt i planen.

— Denne skal vi kunne gjennomføre i henhold til dagens smittevernsregler. Dette året er det 9. desember som gjelder og invitasjon til næringslivet er på veg ut i løpet av et par uker, forteller Sørnes.