Både representanter fra Randaberg Industries og en del naboer hadde funnet veien til kommunestyresalen i formiddag. |Øystein Stjern (KrF)|Ingve Lerang (V)|Leder av Kommunalplanutvalget, Bjørn Kahrs (H). |Jan Ove Nesvik var på plass da Kommunalplanutvalget behandlet sak om utvidelse av næringsområde i Harestadvika. Bak i bildet ser vi daglig leder av Randaberg Industries, Eirik Bugge Simonsen.

POLITIKK:

Kommunedirektørens forslag falt, men det blir så absolutt nok å engasjere seg i, for beoere og Randaberg Industries den neste tiden.,

Det er i fortsettelsen tiden for å komme med innspill om planer om utvidelse av næringsområdet ved Harestad.

Det ble som ventet noe diskusjon, men en del var også snakket på forhånd. Utfallet var ikke på noen måte overraskende, men det gjenstår flere runder før dette er opp og avgjort.

— Nå er det sagt noe, så tar vi det fra der. Vi har våre planer og nå blir det ut på ettersyn og detaljregulering, sa daglig leder i Randaberg Industries, Eirik Bugge Simonsen, på vei ut døren.

Det har vært - og kommer til å bli engasjement fortsatt rundt saken. Det gjelder blant annet fra beboere i området.

— Som ventet var dette mye om støy, men et støyfylt møte var det ikke. Vi ser også at det legges opp til en nærmere konsekvensutredning av reguleringsplanen når det kommer til støy og andre forhold vi i velforeningen har savnet i den konsekvensanalysen som nå foreligger, sier Jan Ove Nesvik.

Han mener videre at det er positivt at AP, Venstre og KrF ønsker en videre utredning.

— Det viktigste er jo det som skjer til slutt. Dette dreier seg mye om utvidet industri og ikke hvordan vi som naboer til området skal ha det i fremtiden. Det er dessverre slik at kommunen foreløpig ser ut til å mene at det er viktige med industri i nabolaget, enn det som dreier seg om et godt nærmiljø.

Det ble en debatt under møtet hvor det var flere som tok ordet. KrFs Øystein Stjern hadde satt seg godt inn i saken og hadde også med seg fellesforlaget.

– Ting blir krevende når det er så stor avstand mellom partene, sa KrFs Øystein Stjern da han innledet om planer hos Randaberg Industries.

Han valgte å gå inn på det som har med å bygge opp tillit mellom partene.

– Vi skal balansere en virksomhets ønske om utvidet aktivitet, men skal også ta henyn til naboer i området. Det er en konflikt mellom boforhold og industri. Buffersonen har vært en gjenganger i mange år. Jeg har tidligere vært klar overfor velforeningene om å være tydelige - det er gjort. Det er ikke ofte vi får innspill før første behandling, det har vi her - og det er noe som tyder på engasjement. Det stilles mange spørsmål, som til støybildet i planen og mangelfull utredning, med mer.

Stjern hadde mye for seg - og snakket videre.

– Naboer ønsker et annet støybilde før det sendes ut på høring. Vi må ta stilling til om det er godt nok det vi har om vi har tilstrekkelig oversikt over dette. Jeg har forsøkt å se over hva er de forskjellige ønsker fra partene, for å komme videre i prosessen.

Stjern la fram et forslag til løsning - over flere punkter:

1. Randaberg kommune sender forslag til detaljregulering av nærings- og havneområde på Harestad, gnr/bnr 49/391, 718 og 910, planid 2020002, på høring og offentlig ettersyn, jf. plan og bygningslovens §§ 12-10 og 12-11, med følgende tillegg til bestemmelser ,a. 2.2.2: […] Utfylling i sjø skal ikke gjennomføres i gyteperioden.,b. Ny 2.4.3: Støyende aktivitet skal lokaliseres og utformes slik at støypåvirkningen for boligområdene så langt som mulig forblir uendret. De til enhver tid gjeldende statlige retningslinjer for støy i arealplanlegging skal legges til grunn i vurderingene.,c. Ny 2.4.4: Det skal redegjøres av fagkyndig for hvordan organisering av aktiviteter og lokale skjermingstiltak skal avbøte støybelastning for boligområdene. Basert på denne redegjørelsen lages det en plan for hvordan organiseringen og skjermingstiltakene utformes/benyttes i praksis. Planen skal ta utgangspunkt i dagens aktivitetsnivå og forventet fremtidig aktivitetsnivå. ,d. Tillegg til 6.1: Det skal utarbeides beplantningsplan for området GF. Beplantningsplanen skal ta utgangspunkt i at vegetasjonens formål er å skjerme naboer mot støy og innsyn og at eksisterende store trær beholdes.,2. Redegjørelse og plan for organisering av aktiviteter og lokale skjermingstiltak, jamfør bestemmelse 2.4.4 skal være ferdigstilt og vedlegges saken før andre gangs behandling.,3. Beplantningsplan for området GF, jamfør bestemmelsene 6.1 skal være ferdigstilt og vedlegges saken før andre gangs behandling. ,4. Innspill fra naboer og Randaberg Industries mottatt i forkant av behandling i KPU, vedlegges høringsdokumentene og ansees samtidig som høringsinnspill i sakens anledning.

Stjern oppsummerte - det er behov for å løfte tilliten på begge sider, blant annet på det som omhandler støy.

– Jeg har et håp omå være med å bygge en større grav av tillit. Både næring og naboer er viktig for oss. Vi trenger begge deler, sa Stjern.

Venstres Ingve Lerang var på talerstolen.

– Venstre kan i stor grad følge det som kom fra Stjern. Det forsøkes å samle opp en del av de samme elementene som vi har. Vi kan tenke oss litt mer. Saken har skapt stor temperatur, engasjement er bra, men dette har vært mye negativt og konfliktfullt. Jeg oppfatter at naboene har relativt små ønsker og krav til prosessen så langt. Det går mye på støy og buffersone, noe som virker forståelig.

Lerang var også forundret over at Randaberg Industries i et notat før gruppemøte mandag, stilte spørsmål om det var fem velforeninger som hadde engasjert seg i dette.

– Vi i vårt parti heier på denne type industri. Randaberg Industries har gjennom mange år utviklet seg, så vi har på mange måter et ønske om å legge til rette for videre virksomhet på en god måte. Vi støtter forslaget som i dag ligger, med to tillegg.

Tilleggsforslag fra Venstre:,, Til bestemmelse 2.4.1 tredje avsnitt tilføyes: [...] Slik varsling skal søkes skje med minimum 24 timers varsel. Kopi av varsel skal sendes til Randaberg kommune., Bestemmelse 2.4.2 tredje avsnitt endres til: Boliger som etter fastlagt måle- og oppfølgingsprogram, viser seg å få utendørs nattlig støy utenfor soveromsvinduet over LA,ekv,23-07,frittfelt = 48 dB fra industriområdet ut over unntaksperiodene for varslet intensiv drift som nevnt i pkt. 2.4.1, skal tilbys støydempende tiltak som kan holde innendørs støynivå under LA,ekv,23-07 = 30 dB.,,

Kristine Enger (AP) hadde dette å følge opp med.

– At lyd bærer når det er stille er helt åpenbart. Jeg bor bare noen hundre meter fra, så det skriver jeg under på. Mye bra er sagt i denne saken i dag. Forslaget er gjennomarbeidet og grundig. Det er fått med mye, hvor også det med beplantningsplan er viktig å få med i tillegget. Vi tenker at denne planen må ut. Det er imidlertid én ting vi kan tenke oss å ha med. Mye her handler om støy, og vi ønsker en utvidet konsekvensutredning om støy, sa Enger.

Ordfører Jarle Bø (Sp) var neste.

– Egentlig er dette en gladsak. Vi har 1,9 kilometer med kystlinje fra Harestad til Mekjarvik. Det å skape arbeidsplasser lokalt kommer aldri til å gå av mote. Vi hadde Forus som fortsatt er populært. På Randaberg har vi altså muligheter. Vi gikk til valg på å skape flere lokale arbeidsplasser. Det står vi for og det gjør man med denne planen og med Rogfast. Dette kan bli fremtidens mest attraktive kystlinje i hele regionen.

Bø forsatte med at det i for lang tid kanskje hadde vært bugget for tett i regionen.

– Å sette dette mot hverandre er ikke enkelt. Det er regler for støy, men det er lov med overskridelse så og så mange dager. Hvordan få dette til å fungere for alle? Målet er at alle skal være fornøyd. Jeg er enig i at det gjøres gode tiltak og kanskje er ikke avstanden så stor som den kan virke. På den annen side er det kanskje en redsel, men jeg tror at denne planen på mange områder kan bidra til et bedre bomiljø. Det går blant annet på hvordan skip ligger til kai. Vi må ha tilliten til at dette skjer og at tiltak blir gjort som de skal. Basert på det jeg har hørt her i dag så tror jeg forslagene som legges frem her i dag er bra.

Man kom etter hvert til å stemme av forslagene. Det ble tidlig klart at kommunedirektørens forslag falt.

,Fellesforslaget til KrFs Øystein Stjern vant frem, med tillegg fra Venstres Ingve Lerang. Da blir det slik at

Randaberg

kommune

sender

forslag

til

detaljregulering

av

nærings-

og

havneområde

Harestad

på høring og offentlig ettersyn.,