Kommuneoverlege Ole Bernt Lenning.

Korona:

– Jeg har snakket med vedkommende og har kommet med mine råd om hvordan han skal følge karantereglene. Vedkommende er i slutten av karantenetiden sin. Personen er en middelaldrende mann som har boadresse i Randaberg, sier han og opplyser at mannen til nå ikke har vist symptomer på Covid-19.

Han forteller generelt at et Hurtigruten-skip har blitt satt i karantene. Det er en person ved mannskapsbytte som testet positivt, noe som medførte at mannskap settes i karantene på skipet.

– Vi er inne i en fase der vi kan som forventet komme til å se noe mer smitte i befolkningen etter ferien. Jeg vil igjen minne reisende på det ansvaret som påhviler de som har vært i utlandet til å ivareta og sette seg inn i karantenereglene og følge de retningslinjene som på folkehelseinstituttets og helsedirektoratets lett tilgjengelige hjemmesider. Alle som har vært på reise til utlandet må sette seg inn i reglene som oppdateres løpende. Det er særskilte regler for arbeidstakere som driver pasient nært arbeid innen helse, sier Lenning.

– Frykter du en ny smittebølge i Randaberg?

– Det vil ikke være overraskende om vi får en viss økning i smitten i befolkningen forbundet med en gjenåpning av samfunnet med øket reisevirksomhet og øket kontaktflate mellom mennesker. Vi må fortsatt huske på hvilken del av befolkningen som er mest utsatt for alvorlig sykdom og ta særskilte hensyn til eldre etter at man har vært på reise i utlandet. Det er klokt å unngå besøk av eldre og syke de første 10 dagene etter utenlandsreiser selv om man ikke omfattes av karanteneplikten, sier Lenning og fortsetter:

– Smitten treffer blindt og vi har et godt vaktgående smitteteam som umiddelbart igangsetter smittesporing ved melding om smitte.

Er i beredskap

Selv har Lende tidligere i sommer vært en uke på fjellet med fine dager.

– Vi er to kommuneleger i delstilling som har beredskap sammen med smitteteamet, forsikrer han.

På en pressekonferanse i ettermiddag, opplyste ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen at ytterligere to besetningsmedlemmer har testet positivt på koronaviruset. Kort etter pressekonferansen økte tallet med ytterligere ett positivt prøvesvar blant fem nye smitteprøver. Det betyr at det nå er 36 av 160 besetningsmedlemmer som er bekreftet smittet. Ifølge

Nå er hele 69 kommuner i hele Norge berørt av utbruddet på ekspedisjonsskipet Hurtigruten «Roald Amundsen». Bare i Rogaland er åtte kommuner berørt av utbruddet på skipet, og flere personer fra flere kommuner er satt i karantene som følge av situasjonen på Hurtigruten.