KORONAKRISEN:

Randaberg kommune er tildelt 1,43 millioner kroner via fylkeskommunen i forbindelse med koronakrisen.,

Regjeringens forslag om å sette av 600 millioner kroner til kommunale næringsfond er en del av krisepakke, fase 3 ble behandlet og vedtatt i Stortinget i juni.

Dette er en sak som kommer opp politisk med det aller første i Randaberg. Fordi kommunen ikke i dag har et slikt næringsfond, så må det aller først vedtas retningslinjer for tildeling, noe som også skal inneholde hvem som kan behandle slike enkeltsaker.

Randaberg er tildelt et grunnbeløp på kroner 700.000, men også 188.150 etter antall innbyggere, før de til slutt også mottar noe ekstra for tidvis høy arbeidsledighet. Det siste beløpet er 550.000 kroner, slik at totalbeløpet er kroner 1.438.150.

Det er fastsatt egen midlertidig forskrift for hvordan det hele skal fungere.

,,,I denne forskriften heter det i de to første paragrafene:,§ 1 Formål,Covid 19-utbruddet har gitt store utfordringer for næringslivet i mange kommuner. Tilskuddet skal sette kommuner i stand til å legge til rette for økt aktivitet, sysselsetting og verdiskaping basert på lokale utfordringer, behov og potensial.,,,,§ 2 Hvem og hva det kan gis tilskudd til,,,,,Det kan gis tilskudd til bedrifter, etablerere og andre næringsaktører. Med næringsaktør menes en aktør som tilrettelegger for og/eller gir støtte til næringsutvikling. Kommunene kan unntaksvis tildele midler til egne tiltak som oppfyller formålet.,,

— Rådmannen anbefaler ikke at det legges inn sterke føringer for bruken av midlene på dette tidspunktet av prosessen, men at næringsfondet lyses ut så åpent som det er lagt opp til i de nasjonale retningslinjene. Ut fra signalene fra nasjonalt hold vil det likevel være noen typer tiltak som er spesielt interessante, heter det.

Da nevnes spesielt dette:

* Samarbeidsprosjekt/prosjekt med positiv effekt for flere bedrifter

* Kompetansetiltak – herunder tiltak som legger til rette for flere lærlinger /bedriftssamarbeid for fullverdig kompetanseplaner for lærlinger

* Tiltak innenfor reiselivet begrunnet med at denne bransjen er særlig rammet av Corona-tiltakene.

I forslaget til vedtak fra rådmann heter det:

Formannskapet godkjenner forslag til retningslinjer for midlertidig næringsfond som følge av Covid-19-utbruddet., Formannskapet vil behandle innkomne søknader om tilskudd fra kommunens næringsfond 2020 (Covid19) som er registrert innen søknadsfristen 22 oktober 2020.Eventuelle restmidler som ikke blir fordelt i ordinær søknadsrunde med frist 22. oktober 2020 kan søkes om fortløpende.