JUL I KIRKEN:

Han har ennå noen dager å planlegge hvordan han skal legge opp gudstjenestene i kirken julaften. Sokneprest Geoffrey A. Holtmann skal da ha ansvaret for hele fem gudstjenester.,

— Dette blir første gang jeg har gudstjeneste her i Randaberg om julaften. Jeg gleder meg og er også spent og har heller ikke hatt fem gudstjenester på en dag tiidligere, sier han til Randaberg24.

Det er en annerledes jul han er i ferd med å forberede. Pandemi, covid-19 og korona har vært blant årets mest brukte ord her i landet.

— Jeg kommer helt sikkert til å nevne noen av de ordene også julaften, men det er best å komme og høre selv, eller sitte hjemme og se på stream, forteller han.

Det er høyst uvanlig med fem gudstjenester julaften i Randaberg, det er faktisk også trolig historisk. Årsaken er selvsagt begrenset plass i kirken.

— Det blir 50 personer på hver av de fem gudstjenestene. Normalt julaften her er det tre gudstjenester og i fjor hadde vi 1.200 personer i kirken til sammen, mens det på de fem jeg skal ha blir plass til totalt 250 personer. Vi skal imidlertid lage det til slik at det ikke ser tomt ut i kirken.

Med hele fem gudstjenester i løpet av noen timer, blir det ikke mye julefeiring igjen når dagen er over.

— Det er før vi starter en del som skal planlegges, og selv om mye blir det samme på gudstjenesten så skal jeg være forberedt på best mulig måte. Ett av målene er at jeg avslutter de siste gudstjenestene uten manus.

— Det klarer du nok helt fint, sier kirketjener Berith Knoph Bø.

Presten blir nemlig ikke alene, for også kirketjeneren og flere frivillige skal være med gjennom dagen.

— Syv frivillige skal være med på hver av de dem gudstjenestene, og det er også en kabal som skal gå opp sier kirketjeneren.

Sokneprest Holtmann er tysk og der er man van med at det er 25 desember som er hoveddagen for jul, eller det som heter Weihnachten.

Vanligste julemat i hans hjemland er kalkun, svinestek, skinke eller karpe. Vanlig er også stekt gås med poteter, kål, gulrot, pastinakk og pickles. Noen spiser også villsvin og kalvekjøtt.

— Vår familie tar dette året hoveddagen 25. september, men ikke på tysk vis. Det blir en amerikansk jul for vår familie, hvor kalkun blir servert.

Kirketjeneren «slipper» å lage til julaften hjemme på Bø denne dagen. Så sant Byfjordtunnelen er åpen skal det arrangeres jul på Finnøy.

— Det blir verken pinnekjøtt eller ribbe, men deilig sursteik. Det er noe som er veeeeldig godt, forteller hun.

Men før maten står på bordet så har de begge jobber å gjøre. Etter nyttår stenger kirken i flere måneder, grunnet oppussing. Da skal menighetene bruke alternative steder for sine ulike arrangementer.