IKKE ENIGHET:

I mars dette året trakk Arkeologisk museum tilbake kravet om arkeologiske utgravinger på et område salatprodusent Einar M. Hanasand eier. I 2017 begynte man å gjøre inngrep i det omtalte terrenget. Målet var å forbedre området for dyrking av grønnsaker.,

Noe av inngrepet man gjorde var å bearbeide rundt 30 dekar av eiendommen på Sande, hvor det blant annet var sprengt ned 2,2 meter og flere fjellknauser var borte.

https://randaberg24.no/2020/02/27/einar-hanasand-vant-mot-kommune-og-fylkesmannen/

I dag står det fortsatt noen knauser fjell på stedet, for arbeidet med å sette området i stand er ikke påbegynt. Det er nemlig ikke enighet i hvordan man best skal gjøre dette - slik at det kan bli et område som brukes til det som er planen, nemlig produksjon av salet, og ikke blir stående øde som det har gjort i snart fire år. Jordstykket kjøpte Hanasand tilbake i 2015, som tilleggsjord.

<img class="alignnone size-full wp-image-47848" src="https://randaberg24.no/wp-content/uploads/2021/08/IMG_6421-1.jpg" alt="" width="4032" height="3024" >

Uenigheten består blant annet i m dette faller inn under det som heter tiltaksklasse 1 eller tiltaksklasse 2. Hansand har plassert dette i klasse 1, mens kommunen har det i klasse 2.

,—

Omsøkt tiltak dreier seg i hovedsak om terrengtilpassing av stedlige masser for å oppnå en bedre teig for produksjon av grønnsaker. Herunder å sprenge vekk noe fjell for å gjøre terrengtilpasningen mulig. Men i hovedsak er det ikke store høydeforskjeller som skal tilpasses for å oppnå omsøkt terrenginngrep, skriver Hansand i et brev til kommunen.

Det skrives videre at det for han som eier er viktig å selv ha snsvaret for terrengtilpasning og grøfting på eiendommene.

https://randaberg24.no/2021/03/09/trekker-tilbake-krav-om-arkeologiske-utgravinger-hos-hanasand/

,— Det er mange flinke entreprenører, men bønder er de ikke.

Entreprenørene har ikke den landbruksfaglige forståelsen av hvordan jorda skal bearbeides, legges tilbake, stein behandles osv,  for å oppnå den gevinsten i økt matproduksjonen skal gi med denne terrengtilpasningen, heter det.

<img class="alignnone size-full wp-image-47849" src="https://randaberg24.no/wp-content/uploads/2021/08/IMG_6423-1.jpg" alt="" width="4032" height="3024" >

Videre heter det:

,—

Det er også vanskelig og forstå at en bonde selv kan stå som ansvarlig søker og utførende på en ny driftsbygning på inntil 999 m2 med de kompliserte ansvarsområdene dette gir i dag, med forholdsvis kompliserte bygg. Men ikke jeg kan stå som ansvarlig søker og utførende på terrengtilpasning på min egen mark med egne stedlige masser.

Videre skriver Hanasand at det er brukt profesjonelt firma til sprengningsarbeider og egne folk og innledi entreprenørhjelp på arbeidet som er utført.

,—

Tilbake leggingen av masser og arronderingen vil jeg ha ansvar for selv med hjelp av innleid maskinfører. Dette er vår begrunnelse for hvorfor tiltaket er i søknad plassert i tiltaksklasse 1 og vi vil opprettholde dette dersom det er mulig.

Kommunen har også svart salatprodusenten på brevet. Det er i den anledning invitert til møte om ei drøy uke for å forsøke å komme til enighet.

Det er fagleder for byggesak, Per Øyvind Wisløff, som er ansvarlig for saken i kommunen.

,—

Kommunen kan verken unnta fra saksbehandlingsregler eller gi dispensasjon fra saksbehandlingsregler. Søknad etter plan- og bygningsloven (pbl) § 20-3 må sendes inn i samsvar med bestemmelsene i plan- og bygningsloven (pbl) og byggesaksforskriften (SAK10).

Fra kommunen heter det videre:

,—

Vi har vurdert tiltaksklassen ut fra vår forståelse av tiltaket. Dersom ansvarlig søker sender inn dokumentasjon på at tiltaket skal være i tiltaksklasse 1, vil vi kunne plassere tiltaket i tiltaksklasse 1. Vi benytter SAK10 § 13-5 andre ledd bokstav b. med veiledning, i vår vurdering av tiltaksklasse.

FAKTA: Plan- og bygningsloven har et unntak for alminnelige driftsbygninger i landbruket, jf. pbl § 20-4 første ledd bokstav b), slik at bonden selv kan stå ansvarlig for slike driftsbygninger. Unntaket i pbl er knyttet til tradisjonen i landbruket, og landbrukets egne ordninger for prosjektering av alminnelige driftsbygninger. Unntaket gjelder ikke andre tiltak på landbrukseiendom, men er begrenset til alminnelige driftsbygninger i landbruket.

,—

Vi støtter din vurdering angående bondens rolle ved vesentlige terrenginngrep på landbrukseiendom. I alle saker som gjelder vesentlige terrenginngrep på landbrukseiendommer i Randaberg, ønsker vi at bøndene deltar aktivt i hvordan tiltaket skal utføres og hvordan jorda skal bearbeides.

Avslutningsvis blir salatprodusent Hanasand invitert til møte om en drøy uke. Kanskje det begynner å nærme seg en endelig avslutning på denne etter hvert langvarige konflikten.

Einar M. Hansand hadde ikke anledning å stille for intervju.