RUSSEMØTE:

Det er fylkeskommunen som er skoleeier for videregående skoler i Rogaland. Randaberg videregående skole var representert på gårsdagens digitale møte mellom fylkesordfører Marianne Chesak (AP), smittevernoverleger, politi, russ og flere andre instanser.,

Med gårsdagens nye trinn for gjenåpning kan ikke fylkesordføreren anbefale vanlig russetid med store samlinger og rulling med busser og biler.

— Det blir ingen tradisjonell russefeiring dette året. Jeg har stor respekt for russen, for de tar en stor del av byrden i pandemien, sa Chesak.

Hvordan russefeiringen blir er opp til utviklingen av pandemien. Det er den som styrer utviklingen. I forkant av det digitale møtet var det anledning til å sende inn spørsmål.

Engasjementet var stort, for det kom inn nærmere 200 spørsmål fra russen i fylket.

— Det er spesielt mange av russen som lurer på om de kan rulle. Vi anbefaler ikke det ettersom rådet i dag er maks to personer på besøk i privat sammenheng. Det er ikke forbudt, men vi ønskerde skal følge rådene og ikke bare påbudene, sa Chesak til Aftenbladet etter møtet.

I neste uke skal man igjen se på de nasjonale retningslinjene. Her i fylket er trenden på smitte på vei ned. Det kan igjen føre til nye anbefalinger - og retningslinjer

Mekjarvik var et populært sted for russen i fjor, også det under pandemien. Flere hundre personer var ved ferjekaien under russetiden som da startet 1. mai.

— Om rulling er et arrangement, kommer an på hvor mange busser som samles. Om de som eier bussen kjører alene, er det gjerne ikke et arrangement. I fjor i Mekjarvik var det ofte både 10, 20 og 30 busser/biler samlet. Da regnes det mer som et arrangement.

I dag er det ikke lov å samle mer enn 50 personer utendørs til arrangement, men ting kan snu seg i løpet av de neste ukene hvis smitten fortsetter nedover.