André Hansen er Salgs- og markedssjef i Gymo AS. I 2020 leverte selskapet i Randaberg tidenes resultat.|Gymo AS på Randaberg leverer mye forskjellig - som disse eksemplene viser. |||

ÅRSRESULTAT:

— 2020 ble et mye travlere år enn det vi hadde planlagt, det er det liten tvil om. Vi fikk en fin vekst i de to første månedene, men det viste seg å være starten på noe helt annet enn det vi hadde budsjettert med, sier Salgs- og markedssjef André Hansen i Gymo AS til Randaberg24.,

I dag foreligger nemlig resultatene for bedriften som selger alle mulig medisinsk utstyr. Når bøkene er gjort opp viser nemlig regnskapet at man i fjor omsatte for 91 millioner kroner og kan vise til et årsresultat på 27 millioner kroner.

I 2019 omsatte selskapet for 36,6 millioner kroner og hadde et årsresultat på 5. millioner kroner. Økningen er formidabel med andre ord.

Gjorde forberedelser tidlig

— Vi fikk med oss at en pandemi var på gang i Kina, slik at vi allerede i januar og februar bestilte inn mye utstyr til lager, ikke fordi vi så at pandemien ville komme til Norge, men vi fryktet at det ville bli mangel på nødvendige deler og at våre leverandører rundt i verden kunne få leveringsproblemer, så derfor tok vi inn masse av de faste varene våre for å kunne levere, det var for eksempel stetoskop, blodtrykksapparat, medisinske vekter, hjelpemidler, etc, forteller Hansen.

Da pandemien slo inn over landet var firmaet forberedt. Flere meldte om problemer med levaranser rundt i landet - men ved lageret i Mekjarvik visste de råd.

— Vi fikk tidlig med oss at det var leveringsproblemer med henhold til munnbind, øyebeskyttelse, smittefrakker, etc og med vårt nettverk rundt i verden, som Tyskland, Italia og England kunne vi ganske raskt få på plass smittevernutstyr og levere til kommuner rundt i landet.

Det gjorde de i aller høyeste grad.

— Vi leverte små og store leveranser til cirka 50 - 60 kommuner, pluss til legekontor med mer. Samtidig skulle vi passe på de ansatte, så vi jobbet i kohorter på forskjellige tidspunkt, hjemmekontor og forsøkte å følge råd og instrukser, slik at vi kunne holde åpent, forteller han.

Hansen forteller videre at Gymo var ett av selskapene som kunne levere, mens andre gikk tomme, takket være at de bestilte inn tidlig - før pandemien traff landet. Det førte til at firmaet også fikk mange nye kunder i løpet av fjoråret.

Opp til 1000 prosent dyrere

Alt var imidlertid ikke bare idyll, for ting ble dyrere - betraktelig dyrere.

— Alt ble dyrere, fraktpriser økte opp mot 300 prosent, det sto kø for å komme med på fly, men sammen med våre partnere fant vi løsninger og fikk varer frem, selv om mye ble noe forsinket, vareprisene steg også, opptil 1000 prosent dyrere etter hvert, for eksempel på smittevernsutstyr. Da ble arbeidet med å få varene frem mer krevende, så en del armer og bein ble det, samtidig som vi måtte følge våre prosesser med å innhente all dokumentasjon på nytt for hver eneste forsendelse.

<img class="alignnone size-full wp-image-35508" src="https://randaberg24.wpengine.com/content/uploads/2021/03/122792416_3641788242540420_986147805386277765_n.jpg" alt="" width="801" height="618" >

Når man så har gått gjennom fjoråret og gjort seg noen betraktninger, så kommer man fram til flere ting man kan nevne.

— Vi ble overrasket over prisøkningene fra produsenter og fraktselskap, og overrasket at ikke alle bare ville hjelpe til å levere, men at de ville ta ekstra betalt for det. Spesielt kinesiske produsenter ble dyre, der økte prisene mest i alle ledd, sier han.

Når pandemien først slo inn over landet ble det også mange nye kunder for den lokale bedriften.

Flere nye kunder

— I tillegg til våre faste kunder kom det inn nye kommuner, leveranser til sykehus og mange nye legekontor, tannleger, fysioterapeuter. Det kom i tillegg ut en del statlige anbud som vi vant og vi fikk levere nye intensivsenger til tre sykehus her i landet. Det vi hovedsakelig har solgt mer av i fjor er varer som prosedyrevogner, senger, benker, stoler, skjermbrett, arbeidsklær, medisinsk diagnoseutstyr og så smittevernsutstyr.

Hansen takker også de ansatte for virkelig å ha stått på under pandemien. Det har blitt gjort mye god jobb i firmaet.

— Våre egne ansatte jobbet fullt i pandemien, noe vi føler at vi er veldig heldige som kunne gjøre, når vi ser på alle som er blitt permitterte og som har mistet jobbene sine. Vi er ydmyke og glade for at vi har kunnet vært i full fast jobb hele tiden, og vi har i perioder hatt inn mer av våre faste ekstrahjelpere.

— Hva md 2021?

— Vi planlegger et vanlig 2021 og har justert og budsjettert basert på 2019 tall, så vi forventer ikke å nå de ekstraordinære 2020-tallene i år.

Det er M. (Morten) Svela Holding AS (65 prosent og Ahan AS (35 prosent) som står som eiere av Gymo AS. Sistnevnte er salgs- og markedssjefen i Gymoi AS.