VISTEVEIEN:

— Her hadde vi tenkt å lage til en liten hage hvor vi skulle ha et par frittgående høns og kanskje noe annet, men så langt er det et stykke unna realisering, sier Martin Hamberg til Randaberg24.,

Grunnen, og det er bokstavelig talt også årsaken. Det flyter med søppel på eiendommen hvor han bor sammen med barn og kona, Silvia Hamberg Anghel.

— Hvor mye søppel det er, aner vi ikke for vi stoppet arbeidet da vi fant et bilbatteri i grunnen. Det er egentlig helt forferdelig å oppleve dette, sånn tilfeldig.

Mannen i huset var nemlig i ferd med å ta opp noen bjørnebærbusker. De skulle bort til fordel for en ny liten hageflekk.

— Jeg tok opp buskene, men oppdaget at det lå en del søppel under buskene. Jeg så etter mer, og fant stadig mer. Det er lagt opp en jordvoll - og så er det tydelig at det er lagt søppel under  først -  før man så gravde over.

<img class="alignnone size-full wp-image-42825" src="https://randaberg24.wpengine.com/content/uploads/2021/06/IMG_4359.jpg" alt="" width="4032" height="3024" >

Nede ved veien har han satt frem haugevis med sekker, for han har ryddet unna en del - men er ikke ferdig.

— Vi stoppet arbeidene og må inn med en større gravemaskin. Jeg vil anta at det er snakk om flere tonn med søppelmasse som må bort. Vi er to grunneiere som er berørt av dette - og ved siden av dyrkes det grønnsaker. Jeg er jo også redd for utslipp av kjemikalier fra for eksempel bilbatterier og noen kanner som også var gravd ned i grunnen.

Ennå tror han bare litt av «søppelberget» er avdekket.

— Jeg har kontaktet kommunen for å høre litt om eventuell bistand eller råd der. De svarer velvillig, men jeg vet jo at det ikke er kommunens ansvar.

— Hvem er det sitt ansvar?

— Dette er nødt å slå tilbake på den forrige eieren av huset. Vi har bodd her siden januar 2019 og visste overhodet ikke om hva som var i grunnen rundt huset. Vi har møtt utfordringer etter at vi kjøpte huset og har allerede vært i rettslig disputt med den tidligere eieren. Det var om el-installasjoner - noe vi til slutt vant fram på, i hvert fall deler av det vi krevde tilbake.

Nå er det søppel det dreier seg om - mye søppel.

— Trolig må vi grave opp hele grunnen rundt bygget og den ene kortveggen ved huset for å sjekke hvordan det er der. Vi har ikke kommet godt ut av dette huskjøpet og dette var noe vi overhodet ikke hadde trengt nå, sier han mens kona nikker og er enig.

Det som blir mest aktuelt er å ta kontakt med Statsforvalteren for å be dem komme på en befaring for å se nærmere på dette. Vi frykter blant annet forurenset grunn rundt huset etter dette. Det er også mulig å gå videre, slik at vi legger inn en politianmeldelse på tidligere eier som hadde flere personer som bodde her. Dette burde det vært gitt beskjed om - og ikke gjemt unna som dette.

Han forteller at det også er mye husholdsningsavfall, blant annet datert tilbake til 2011.

— Det flyter mye, som det som helt sikkert er flere hundre ølbokser og brennevinsflasker, mye av polsk fabrikat, forteller han.

Randaberg24 har sendt en forespørsel om kommentar fra tidligere eier, men denne er ikke besvart.

Se også bildeserien øverst i artikkelen.