DRIKKING OG KNUSING:

Det har ved mellomrom vært et problem at ungdommer bruker noen av kommunens barnehager - og gapahuker som oppholdssted i helger. Drikking og knusing av glass er fortsatt et problem rundt i kommunen.,

Randaberg24 tok en ringerunde til noen av kommunens barnehager for å høre mer om dette.

Èn av barnehagene som opplever dette noen ganger er Fjellheim barnehage på Grødem, forteller styrer Sissel Hønningstad.

— I Fjellheim opplever vi til tider at det ofte er spor etter opphold i gapahuken på baksiden av barnehagen. I skolens ferier opplever vi et større og hyppigere bruk av området i og rundt gapahuken. Hvor ofte det er spor etter fest/opphold i helger varierer. Barnehagen har strenge rutiner for utsjekk av barnehagens uteområde før barna slippes ut, og det er på denne runden vi rydder opp etter dem. Vi finner spor av øl- og cider bokser, spritflasker, snopepapir, sigarett sneiper m.m, sier hun.

Hun forteller videre at man ved anledninger også finner spor etter bruk av piller og andre rusmidler.

— Når vi gjør funn av at det har vært benyttet alkohol/rusmidler melder vi dette til SLT, ungdomskoordinator og lensmann, som gjør det de kan for å følge opp videre. Her opplever barnehagen et godt samarbeid. I Fjellheim har vi vært sparte for hærverk og det er vi glade for, forteller hun videre.

Ved Solbakken barnehage er det heller ikke ukjent, men også der tar de sine forholdsregler.

— Vi, slik som de andre barnehagene gjennomfører visuell kontroll av uteområdet hver dag før barna slipper ut. Vi har ikke vært veldig plaget av unødig opphold, men fra tid til annen finner vi knuste flasker, brukerutstyr, bokser og annet boss.  Noen få ganger opplever vi hærverk på utstyr eller byggning. Det viktigste er som sagt, at vi har gode rutiner på å kontrollere slik at det er trygt for barna, sier styrer Siv Tone Gya Klüver.

I et nytt møtereferat fra FAU ved Grødem skole går det fram at det kommer en del meldinger om ungdom, og noe av dette gjelder økt skadeverk hvor særlig barnehager er - eller har vært utsatt.

Ved Vistestølen barnehage har man vært forskånet for slike problemer den siste tiden. Det er noe styrer Heidi Flø Waldeland er glad for.

— Vi har hatt en periode med at Securitas eller hvem kommunen bruker, har tatt runder her. Kanskje det har virket litt? Jeg mener også at å få opp kameraovervåking hadde vært bra. Det som har vært problemet tidligere et at de kommer seg opp på taket av bygget. Der har de gått på rulleskøyter og stukket hull rundt omkring i dekket når de bruker piggen til bremsing. Dette har ført til lekkasjer i taket.

Ved Ryggstranden barnehage på Grødem har man også sett dette, men ved ujevne mellomrom, sier styrer Kjersti Stange Waaland.

— Dette er litt sesongavhengig, akkurat nå er det lite aktivitet. Ved lysere/varmer vær helt klart en økning. Da kan vi finne knuste flasker. Vi finner også det vi antar er rester etter bruk av hasj/andre rusmidler. Da rapporteres vi dette til politiet.

Det er ikke bare i forbindelse med helger de opplever dette ved Ryggstranden. Derfor tar de sine grep.

— Vi har utesjekk hver morgen før barna kommer ut, vi finner tidvis en del søppel som stammer fra fest. Det er også mye sneiper/brukt snus/ som plukkes opp, dette skjer også utenom helgene, forteller hun, og legger til at man også har vært utsatt for hærverk på sommerblomster som er plantet i krukker. Krukker er blitt ødelagt og blomster og jord spres utover barnehagens uteområde.

— Hvordan få en slutt på dette?

— Holdningsendringer hos unge mennesker, tilsyn også på kveldstid av naboer/nærmiljø/natteravn.  Mer organiserte treffpunkt for unge mennesker. Kanskje bruke lokal ungdom litt inn i barnehagen som praksisplasser/klippe plen på sommeren/utøve enkel arbeidsoppgaver, da vil en få et eierforhold, som kanskje kan bidra til at en har interesse av å ta vare på nærmiljøet.

Styrer i Myrå barnehage, Merethe Andersen Ranvert, forteller at det ikke er slike opplevelser der den siste tiden, men at de hadde noe i fjor i forbindelse med vinterferien.