ARBEID:

Arbeidstreningsbedriften Ranso AS har arbeidere fra Randaberg og Sola. Virksomheten har flere arbeidsområder, men ikke alt arbeid passer for alle. Dermed blir det også noen som faller litt gjennom og som ikke får den trivselen som man ønsker.,

Det er ett problem, for det kunne vært annerledes, men bare hvis det hadde eksistert en samarbeidsavtale med Stavanger, gjennom arbeidstreningsbedriften Attende AS.

FAKTA: Attende tilbyr produkter og tjenester med høy kvalitet, produsert av arbeidstakere med behov for tilrettelegging. Attende bygger på idéen om at verdier skapes i samspill mellom marked, samfunn og mennesker – og at alle kan bidra. Vårt samfunnsansvar handler om å inkludere mennesker med ulike utfordringer og både gi og skape verdi gjennom meningsfylt arbeid.

<img class="alignnone size-full wp-image-47893" src="https://randaberg24.no/wp-content/uploads/2021/09/IMG_6481.jpg" alt="" width="4032" height="3024" >

Det er Stavanger kommune, Sandnes kommune og Rogaland fylkeskommune som eier til sammen 87 prosent i bedriften. Øvrige mindre eiere er organisasjoner og lag, samt mindre kommuner i distriktet.

— Vi har lenge forsøkt å få til et samarbeid med bedriften på Forus, men det har vi  ikke lykkes med. Når vi er på banen får vi svar om at det ikke er aktuelt for dem, sier Randi Svendsen, kontorleder ved Ranso AS, til Randaberg24.

Hun forteller at det er flere eksempler på folk som kan tenke seg å jobbe ved Attende, som er fra Randaberg og Sola, men også tilsvarende fra Sandnes og Stavanger - som kan tenke seg jobb ved Ranso, men bostedsadresse setter stopper.

De bor i feil kommuner.

— På mange måter synes jeg det er diskriminerende at vi ikke kan la folk jobbe i annen kommune enn den man har adresse i - eller den adressen Ranso har gjennom Randaberg/Sola. Vi har forsøkt, men kommer dessverre ingen vei. Her er det på sin plass for politikerne å ta dette videre så det kan komme i stand en slik ordning.

Hun forteller at det er flere aktuelle eksempler på folk som kunne hatt slike tilbud.

<img class="alignnone size-full wp-image-47883" src="https://randaberg24.no/wp-content/uploads/2021/09/IMG_6447-1.jpg" alt="" width="4032" height="3024" >

— Vi hadde tidligere person fra det som da var Rennesøy kommune. Vedkommende hadde sitt virke på Ranso, men da Rennesøy ble slått sammen med Stavanger var det slutt. Tilbudet ble tatt bort og det var Attende som var neste sted. Det er ett eksempel på at det ikke er samarbeid, og det finnes flere.

Hun forteller om en annen person, fra Sola.

— Vedkommende jobber ved Ranso i dag, men ville hatt et mye bedre tilbud om det hadde vært jobb ved Attende. Vi hadde også møte om dette, søkte, men fikk avslag. Vi holder på med mye bra her ved Ranso, men det er ikke alle som nødvendigvis passer inn for alle jobber. Vedkommende jeg snakker om ville hatt et bedre tilbud ved Attende, men det er ikke vilje til samarbeid dessverre. Det viktigste er jo at alle våre skal få jobbe med det de ønsker - og det skal ikke mer til enn sunn fornuft å få det til, sier Svendsen.

Nå spiller hun ballen over til kommunens politikere. For Randaberg er det Tor Magne Larsen (H) og Turid Nygård (AP) som er med i styret i bedriften, mens Helge Todnem (KrF) og Tone Gjerde (Frp) er varamedlemmer til styret.