Walter Raustein representerer Frp i kommunestyret.

POLITIKK:

Kommunedirektør Magne Fjell har foreslått at både personer med utviklingshemming og demens skal flytte inn i bygget i sentrum. Og at det på sikt kan være aktuelt å flytte beboere fra Dalen og Sentrum hit.,

– Bygningsmassens utforming i tre avdelinger gjør det mulig å skjerme brukergruppene fra hverandre, samtidig som ingen av brukergruppene vurderes å ha uheldig påvirkning på hverandre, skriver han.

Kommunedirektør Magne Fjell. Foto: FOTO: Per Thime

Er bekymret

Utvalgsmedlem Eivind Vistnes (Ap) forteller at de er bekymret for hvordan det skal gå å samle så mange forskjellige mennesker under samme tak.

- Vi skjønner at kommunens økonomi er anstrengt og at det er begrenset hvor mye nytt vi kan bygge. Men vi synes det er vanskelig å støtte denne innstillingen når vi ikke vet hva det vil koste, sier han.

Eivind Vistnes (AP) er medlem av Hovedutvalg for oppvekst og levekår. Foto: FOTO: Per Thime

Vil koste penger

Kommunalsjef Elisabeth Sortland Sande forklarte at det er en døgnbemannet bolig og at det vil koste å drifte det.

- Det vil være stordriftsfordeler både med tanke på økonomi og kompetanse ved å bruke dette bygget sammenlignet med enhetene vi har i dag som Dalen og Sentrum, sier hun.

- Når det gjelder investeringskostnader er det tenkt mindre ombygging. Vi må gjøre noe med inngangen, men det blir ikke en total ombygging.

Kommunalsjef Elisabeth Sortland Sande. Foto: FOTO: Per Thime

Hun legger til at de som vil benytte seg av avlastningstilbudet vil ha mindre pleietrengende behov enn de andre beboerne, og vil bo der kortsiktig.

- Grunnen til at dette har blitt foreslått er fordi det er mange på tilbud og press på resterende sykehjemsplasser. Det ideelle ville vært å ha det på Vardheim-området og det er noe vi ser for oss en gang i fremtiden når vi får flere sykehjemsplasser der.

https://randaberg24.wpengine.com/2020/10/21/arbeiderpartiet-fremmer-forslag-om-salg-av-vistestolen/

Fremmet nytt forslag

Utvalgsleder Renate Kolnes forteller at med den situasjonen som kommunen er i nå, så vil det være meningsløst å la disse leilighetene stå tomme.

- Derfor vil vi for en tidsbegrenset periode at det blir satt av en avdeling som avlastning for personer med demens, sier hun og legger til at de har sammen med Senterpartiet fremmet et eget forslag.

https://randaberg24.wpengine.com/2021/04/20/vi-driver-ikke-og-kaster-folk-ut-av-husene-sine/

Utvalgsmedlem Svanhild Ulvestad Eikelid (Sp) syntes forslaget til Høyre er en god mellomløsning.

- Jeg er positiv til at vi får økt kapasitet. Det vil kunne gjøre at de kan bo lenger hjemme hvis pårørende får avlastning, sier hun.

- Selv om kostnadene er høye nå, så vil det kanskje føre til redusert kostander et annet sted.

Midlertidig løsning

Utvalgsmedlem Walter Andrew Raustein (FrP) fremmet følgende forslag:

«Etter at Vistestølen er avviklet som sykehjem for pasienter med demens, skal Vistestølen driftes videre som bo- og avlastningstilbud med heldøgnbemanning for en blandet brukergruppe.

To avdelinger med til sammen inntil 14 leiligheter og fellesareal driftes som bofellesskap og botilbud til personer med utviklingshemming eller tilsvarende vansker.

Midlertidig en avdeling med inntil sju leiligheter driftes som institusjon for avlastning for personer med demens. Driftskostnader innarbeides i forslag til budsjett og økonomiplan 2022-25».

Både forslaget til Høyre og Senterpartiet, og kommunedirektøren falt, og FrP sitt forslag ble enstemmig vedtatt.

https://randaberg24.wpengine.com/2021/04/12/kommunen-onsker-bofellesskap-og-institusjon-pa-vistestolen/