Fylkesdirektør Merethe Haftorsen i NAV Rogaland stilte på formannskapets møte i morges.|FORMANNSKAPET: Høyres Bjørn Kahrs og APs Ivar Walde er medlemmer i formannskapet.|NAV-sjef på Randaberg, Kel Tighe.

FORMANNSKAPET:

Bakgrunnen for at NAV-direktøren var på formannskapets møte var et initiativ for å se på mulig sammenslåing mellom NAV på Randaberg, Sola og Kvitsøy.,

– Det har vært samtaler allerede og tilbakemeldingene er foreløpig gode. Det er et ønske om å fortsette samtalene, med formål om at dette skal være til fordel for brukernes beste, sa kommunedirektør Magne Fjell før NAV-sjefen kom.

Haftorsen ble ansatt som NAV-sjef i 2018.

Skal utvikle videre

– Det er en orientering om et mulig vertskommunesammarbeid hvor målet er økt sysselsetting og inkludering av flere i arbeid.

Hennes oppdrag er blant annet å utvikle NAV Rogaland videre.

– Noe av dette er om vertskommunesamarbeid, som at Randaberg/Kvitsøy slår seg sammen med Sola. Det er interessant og noe det jobbes videre med. Randaberg er allerede i dag vertskommune for NAV Kvitsøy.

Fortsatt er det mange i fylket som står uten arbeid, blant annet over 16.000 som står med nedsatt arbeidsevne.

– Det er samtidig også stor etterspørsel etter arbeidskraft, men kvalifikasjoner er det man sliter med å skaffe her i fylket, sa hun.

Når man nå snakker om et fremtidig samarbeid med tre kommuner er det flere ting som spiller inn.

Alle kan bli bedre

– Randaberg er et godt kontor, men utgangspunktet er jo også at alle kan bli bedre. Vi kan bygge opp fagkompetansen, ivareta sikkerheten til innbyggerne, redusere sårbarhet, tiltrekke seg mer kompetanse og det kan gi større karrieremuligheter.

Hun fortalte videre at det viktigste er økt kvalitet til brukerne.

– Det vil gi økt kvalitet i tjenestene til innbyggerne på Randaberg og i de to andre kommunene. Hvis det blir som dette er det også slik at det er lagt som premiss at det er Sola kommune som skal være vertskommune for dette. Det skal godkjennes av kommunedirektørene på Randaberg og Sola, fortalte Haftorsen, som for øvrig er datter av tidligere landslagsspiller i fotball, keeperen Per Haftorsen.

Prosjektgruppe

Nå er den videre planen at det settes ned en prosjektgruppe som skal være bredt representert fra både stat og kommune. Det skal gjøres en utredning som skal legges fram senest i juni neste år.

– Det som skal utredes er det som dreier seg om hvordan et fysisk samlet kontor kan løse felles oppgaver på en bedre måte for brukerne. Det skal også ses på besparelser, hvor dette skal synliggjøres.

Videre er det blant annet hvilke oppgaver et nytt kontor skal ha. Man er også opptatt av at tjenesten skal ytes der innbyggerne bor, om det er Sola, Randaberg eller Kvitsøy.

Haftorsen fortalte at et slikt vertskommunesamarbeid ikke er unikt, for der finnes allerede flere eksempler på dette i Sør-Rogaland. Klepp/Time og flere kommuner i Dalane samarbeider allerede om dette.

Høyres Bjørn Kahrs stilte spørsmål om Stavanger er vurdert, i stedet for Sola som vertskommune for NAV. Til høyre ser vi APs Ivar Walde. Foto: FOTO: Per Thime

Høyres Bjørn Kahrs lurte på om det var diskutert et annet samarbeid enn Sola. Han spurte om man hadde vurdert Stavanger, blant annet på bakgrunn av bussforbindelse.

– Det er ikke vurdert, men i de andre kommunene som har slikt samarbeid finnes det møtesteder i de respektive kommunene, sa Haftorsen.

POSITIV: NAV-sjef på Randaberg, Kel Tighe. Foto: FOTO: Per Thime

NAV-sjef på Randaberg, Kel Tighe, er positiv til jobben som nå gjøres.

– Det er et spennende forslag som Mkommunedirektør Magne Fjell har kommet med. Jeg synes det er veldig bra at kommunedirektøren våger å utfordre sitt NAV-kontor på denne måten. Formannskapet har gitt gode, tydelige styringssignaler og det er til god hjelp i prosessen videre, sier Tighe til Randaberg24.