|Renate Kolnes er leder av Hovedutvalg for oppvekst og levekår |PÅRØRENDE: Til stede på møte var det også pårørende av beboere fra boliger.

MØTE:

Innstillingen som lå ble fulgt,

Hovedutvalg

for

oppvekst

og

levekår

sa ja til flytting av beboere fra boligene Sentrum, Dalen og noen fra Torset. Det gikk imidlertid ikke uten diskusjon. Flere hadde nemlig en del å si om saken.,

https://randaberg24.no/2021/11/05/leserbrev-vi-kan-ikke-sitte-og-se-at-dette-kommer-opp-igjen-vi-tenker-a-vare-beboere/

Utvalgsleder er Renate Kolnes (H). Hun innledet saken. Utvalget var før kveldens møte invitert i bofellesskapet i Dalveien.

Renate Kolnes er leder av Hovedutvalg for oppvekst og levekår Foto: FOTO: Per Thime

https://randaberg24.no/2021/11/30/hvem-av-oss-hadde-godtatt-en-slik-behandling-ingen-torr-jeg-pasta/

– I første omgang har jeg bare ett spørsmål, for dette er en sak som var oppe i fjor. Den 5.11 var saken oppe i fjor, for i denne saken er det ikke noe nytt siden da, mente Walter Raustein (Frp).

Walter Raustein (Frp) Foto: FOTO: Per Thime

Renate Kolnes (H) sa at det nye blant annet er at det skal bygges garasje under bakkenivå ved bygging av ny bolig.

– Det som for meg også er nytt, er at de sliter med å ha tilstrekkelig fagkompetanse på jobb. De sliter med den form for kompetanse.

Kommunalsjef Elisabeth Sortland orienterte også.

– Tomten i Dalveien er liten og det er ikke plass til parkering over bakken. Tomten vil også inneholde annet bygg. Det andre som er nytt er at det er vanskelig, nesten umulig å rekruttere nye vernepleiere til slike jobber i små enheter. Hvis vi har en større boenhet vil det rigge fagkompetanse på en annen måte, sa hun.

Raustein var tilbake i sakspapirene fra i fjor. Han sa blant annet at det dreier seg om at både beboere og pårørende/verger skal bli hørt hvis det igjen blir aktuelt med flytting.

Øystein Thorsen fra samme parti var neste.

– Raustein har sagt det meste som jeg skulle si, men jeg har sendt inn nytt forslag.

Denne saken har tidligere blitt behørig gjennomgått og debatert. Det foreligger allerede et vedtak i kommunestyret, sak 59/20.Saken virker å komme opp på nytt nå, uten videre nye momenter, bortsett fra at den foreldreinitierte tomta som var tiltenkt i Dalen ikke lar seg gjennomføre med dagens situasjon. HOL mener derfor at det er feil sak som er kommet på dagsorden, og at det er sak angående foreldreinitiert tomt som skulle vært tatt opp på nytt for ny utredning.,HOL avviser saken og ber kommunedirektøren komme opp med ny sak som behandler den aktuelle utfordringen med lokalisering av foreldreinitiert tomt.

Senterpartiet etterlyste svar på hva egentlig Frp mente i saken.

– Vi mener egentlig hele saken er feil som den ligger, svarte Raustein.

Sortland Sande fikk ordet igjen. Hun snakket om både brudd på menneskerettigheter, ut fra hvor beboere skal få velge hvor de skal bo.

– Det viktigste i denne saken er drift og kompetanse. Ja, vi kunne tatt opp igjen at vi skulle funnet en ny tomt til det private inititiativet, men det ville igjen forsinket med flere år. Her er det mange som har ventet i mange år. På et aller annet tidspunkt må beboere flytte - og det å starte denne prosessen nå mener vi er viktig. Den prosessen skal være så god som mulig. Derfor kommer denne saken opp igjen nå.

Olav Nybø (V) var neste ut.

Olav Nybø (V) Foto: FOTO: Per Thime

– Dette er beboere som i dag er trygge der de bor. På Vistestølen skal beboere inn sammen med andre, som de kanskje heller ikke kjenner. Det er usikkerheten som er viktig her. Samtidig snakkes det om fagkompetanse. Når det gjelder bygging av det private initiativet, det er heller ikke behov for parkering. Argumentene som kommer er ikke bra nok. Mitt forslag er også at vi legger denne saken bort og at den ikke tas opp igjen, sa Nybø.

Sortland Sande orienterte videre om hvordan prosessene har vært. Formannskapet ble sist orientert i oktober.

Kommunalsjef Elisabeth Sortland Sande. Foto: FOTO: Per Thime

– Dere som politikere har vært orientert og det har vært kommunikasjon underveis. Det er driftsmessige årsaker som er årsaken til at dette kommer opp igjen. Vi tenker selvfølgelig at dette er sårbare mennesker. Vi trenger kompetanse og sørger for at dette skjer på beste måte. Vi må sørge for at fagmiljøet blir best mulig. De driftsmessige og fagmessige grunnene er altså det viktigste i denne saken, sa Sortland.

Til stede i salen var også pårørende til beboere i boliger. De fikk ikke tatt ordet, selv om de ville. I et forsøk ble de klubbet ned av utvalgslederen.

Til stede på møte var det også pårørende av beboere fra boliger.

APs Ingvild Lundbak Denut hadde også innlegg i saken.  Lundbak Denut hadde blant annet spørsmål om hvordan tillitsvalgte/verneombud i boliger hadde stilt seg til flytting. Hun lurte også på om det er en fryktkultur hos ansatte i kommunen - når det kommer til ansatte som står fram i media uten navn og med anonyme leserbrev.

Kommunalsjefen svarte ut om møte med tillitsvalgte.

– Vi har hatt møte sammen med dem og deres ledere. Det var ingen som sa at dette ikke ville være noen dårlig løsning. Det var også begeistring å spore. Det var ikke referat fra møter, men vi opplevde dette som veldig positivt, sa Sortland Sande.

Bodil Fjermedal Ludvigsen (KrF) var neste.

– Jeg kjente et raseri da jeg fikk saken, for vi hadde jo et vedtak fra forrige runde. Frp sier det er et tydelig vedtak og jeg har blitt hørt at Dalen skulle bestå. Jeg har gått mange runder og tenkt hva som vil være det beste, vil det være å finne annen tomt til det private initiativet?  Det er nå så mange spørsmål i denne saken. Jeg har tenkt mye på pårørende og ansatte. Det er veldig viktig at alle skal bli hørt, tenker jeg.

Geir Christian Kjeldaas, Sp, var neste.

Geir Christian Kjeldaas representerer Senterpartiet Foto: FOTO: Ole Harestad

– Jeg skal snakke om saken, den som dreier seg om utnyttelse av ressurser og hvordan vi skal gi den hjelpen vi skal. Det er utrolig viktig at beboere skal få et godt tilbud og et bedre tilbud. Alternativet til denne planen er at det ikke blir bedre tilbud. Som planen ligger nå mener vi i Sp at dette blir et bedre tilbud. Når det gjelder flytting, så vil det skje en endring. Det er ikke lett for noen, spesielt for mange her som har bodd på samme sted lenge. Vi opplever imidlertid at kommunen bruker tid på dette. Individuelle hensyn må tas og det føler jeg også skjer. Vi i vårt parti føler at dette er den beste løsningen. Vi stemmer for det som ligger nå, sa representanten.

Det ble også orientert om hvordan man tenkte seg flytting. Kommunalsjefen fortalte at flyttingen skjer gradvis, men la vekt på at beboere i nåværende boliger skal få til på seg og at man ser for seg å bruke god tid.

Frps forslag fikk tre stemmer. Dermed ble det kommunedirektørens forslag til vedtak som ble vedtatt. Beboere blir flyttet til Vistestølen.