UTLANDET:

Magnus Larsen vokste opp i Viste Hageby, gikk barneskole- og ungdomsskoleårene på Goa og tok studiespesialisering på Randaberg videregående skole.,

Fascinasjonen for Japan som land og japansk som språk fikk Larsen da han tidlig i barndommen ble introdusert for den japanske tegneserieformen som heter Anime. Det ble starten på en eventyrlig reise for randabergbuen. I dag har Larsen funnet kjærligheten og bosatt seg for godt i det øst-asiatiske landet.

Randabergbuen har ingen planer om få flytte tilbake til Norge med det første.

— Første gang jeg besøkte Japan var sommerferien 2016, da dro jeg og noen kamerater gjennom store deler av det eksotiske landet. Jeg forelsket meg raskt i kulturen, språket og samfunnet. Etter å ha pratet med språkskolen Hokkaido Japanese Language Academy i Sapporo, fått meg fast leilighet og visum dro jeg til Japan i 2019. Jeg rakk det like før før pandemien ble ett faktum, sier Magnus Larsen.

God levestandard, men lite i lønn

Etter Magnus Larsen var ferdig med språkskolen i Sapporo begynte han på fagskolen Senmongakkou Art College Kobe. Der studerer randabergbuen fortsatt business management. I tillegg å studere har randabergbuen jobb ved en japansk nærbutikk.

— Jeg får utbetalt 8.000 kroner, som skal dekke leilighet på 3500 kroner og skole på 50.000 kroner årlig. Akkurat når det kommer til videreutdanning er vi i Norge heldig, der er de fleste fagskoler og universitetene gratis, men når vi snakker om lønn er det mindre skatt i Japan. Tror jeg betaler 10 prosent. Så levestandarden er det ikke noe å klage på her for lønningene følger prisene.

Ble kastet rett i det

Magnus Larsen forteller at det japanske språket har flere tusen tegn, men at en ikke trenger å kunne flere enn 2000 kanji for å være god i språket. Han har til nå lært seg 1000 og er på vei mot målet på ett par 1000 Kanji.

— Jeg husker enda hvor uvant det var å høre japansk første gang. Det overraskende få som snakker engelsk her nede, så jeg ble kastet rett i det. I begynnelsen slet jeg fælt med grammatikken og uttalelsen, men jeg hadde gode og samarbeidsvillige medstudenter ved språkskolen i Sapporo og takket være dem hadde jeg ett godt utgangspunkt da jeg begynte på fagskolen.

Han savner sine venner og sin familie i Norge, men har innsett at det er i Japan han skal bo resten av livet sitt. Der har han kjæreste, leilighet og framtidsplanene i orden. Framover er planen for Magnus Larsen å studere ferdig og prøve å komme seg inn på arbeidsmarkedet i Japan. Han får god hjelp av fagskolen til karriere bygging og veiledes titt og ofte.

— Jeg trives her nede, og kommer nok til å bli her. Noen ganger handler det om å bare kaste seg ut i det, og jeg angrer ikke ett øyeblikk på valget mitt, avslutter Magnus Larsen.