TERNINGKAST 5: Endelig har historien om Odd Nansen blitt barnevennlig, fra en forfatter som debuterte i 2015 med en voksen versjon om folkehelten. «Odds store kamp» er en svært viktig fortelling om mot, kamp og håp.

Dette er 111 sider om en uredd og helt spesiell mann som tok ansvar i vanskelige tider og reddet mange jøder fra Holocaust. Jeg fant glede i denne til tross for at jeg ikke er i rette alder.

Denne boka er beregnet for de fra 12 år og oppover, og er en inspirerende og sterk historie fra vår nære fortid. Alt Odd opplevde, får vi mellom to permer, og jeg synes forfatteren har vært flink å sile ut det verste, og liker det at hun fokuserer på folkehelten. Vi snakker om lyspunkter, med små avbrudd med det grusomme.

Boka er illustrert med bilder og Odd Nansens egne tegninger, og er levende skrevet og enkelt formidlet.

Dette er en temmelig lettlest bok, som en tar lett i et jafs. Det står respekt av Odd Nansens liv og kamp, samtidig må en bare applaudere Anne Ellingsen gnistrende og unike fortellerevne. I disse krigstider trenger vi slike historier med håp, og jeg er mektig imponert, måtte det finnes slike helter den dag i dag.

Foto: Vigmostad & Bjørke

TERNINGKAST 5: «Mission Impossible» for de små, bare ikke like seriøst som oppdragene Ethan Hunt tar på seg. I femte bok tar agent Johnny 777 leserne med til Hollywood. Denne boken er proppet full med lettbeint humor, den er knakende moro.

Boken har også flere spennende øyeblikk, som gir deg gåsehud og så får deg til å skjelve, men illustrasjonene jekker det ned til et barnevennlig nivå. Jeg tenker, hadde dette blitt skrevet for voksne, hadde det vært grensesprengende.

Bjørn Sortland gjør med Johnny 777 lesing kult for de yngre kreftene, og effektiviserer det meste som finnes mellom to permer. Dette er slukeverdig lesestoff for de små, med en fortellerglede det gnistrer av, og det flyter over av engasjement og skaperglede.

I denne boken skal vi til Los Angeles på et oppdrag. Der skal de bruke agent-skillsene til å teste om det går an å ta seg inn i det supersikre huset til superrike Anita Überschmart, for å hindre at farlige skurker bryter seg inn.

Underholdningsverdien er høy, og handlingen uforglemmelig, måtte det bli filmatisert. For dette er «steinkule» saker for de yngre, og en gavepakke for de foreldrene som synes det er kjedelig å lese høyt fra de gamle klassikerne til sine barn. Måtte det pøses mer på av Johnny 777, det skal mye til å bli lei av historiene til Sortland og illustrasjonen til Selnes.

Et minneverdig litterært bekjentskap. Foto: Bonnier forlag

TERNINGKAST 6: Bli med på en uforglemmelig og minneverdig reise, gjennom fire riker av ild, luft, jord og vann.

Denne er mye bedre enn den grafiske barnebokserien «Amuletten», mer fabelaktig blir det ikke. «Avatar» er en uforutsigbar manga-tegneserie, der overraskelser kommer på rekke og rad, som perler på en snor.

Jeg har lenge hørt at manga-tegneseriene er fengene, det er riktig, og jeg som trodde det var kjedelig, der tok jeg grundig feil. For en pangstart dette er på en serie jeg er sulten på mer av, og passer perfekt til dem som liker «Nordlys»-serien til Malin Falch. Ikke så langt unna like bra som sistnevnte tegneserie.

Dette er leseverdig for de små. Her får en alt som kan begeistre de små; action, kjærlighet, humor og forelskelser. Denne vil garantert trollbinde deg, og måtte det bli mange flere i serien.

Jeg har også lest bok nummer to i serien, den bygger seg kraftig opp. Der første bok er en såkalt «bli-kjent-med-serien»-bok, som de aller fleste serier starter med, har bok nummer to mer handling.

Gjør deg klar til en durabelig god tegneserie, uten et eneste kjedelig og langtekkelig øyeblikk.

Foto: Bonnier forlag

TERNINGKAST 6: Det begynner å bli noen år siden vi første gang ble kjent med karakterene i Detektivbyrå nr. 2, og for de som har lest samtlige vet at det har gått opp og ned i kvalitet. De er blitt folkekjære, og en stor del av framtidens barnelitteratur arv.

Jeg har lest samtlige, hadde faktisk en rolle i den ene i serien, «Simen Ingemundsen» i «Jakten på tyven-tyven» fra 2017.

I løpet av årene jeg har storkost meg med detektivbøkene til Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes, har jeg tydelig sett en forbedring i utseende til karakterene. Når det er sagt tror jeg neppe de blir menneskelige gjennom Sandnes sine tegneferdigheter (vi vet jo alle at tegninger ikke kan bli menneskelige), men så godt tegnet som i denne har de aldri vært. Det skal Sandnes ha «cred» for.

«Jakten på vikingskatten» er uten tvil den som byr på mest action i serien. Den er historisk vinklet med tanken på at den omhandler vikingtiden. Jeg tror barn lett kan få interessen opp for vikingtiden ved å lese denne, så jeg liker at Horst sammen med Sandnes forlater det mer oppdiktede og tar for seg historien. På denne måten kan barn lære om historiske ting, like mye som de kan lære å lese.

En blir aldri lei av universet til Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes. Og jeg sier det som jeg alltid har sagt det, hadde Tiril, Oliver og hunden Åtto funnes da jeg var mindre, hadde det nok vært enklere å finne glede i litteratur. Horst og Sandnes har fridd til de yngre, og karakterene har blitt «tidenes norske barnebok-karakterer». Det står det respekt av.

En ser lyst på barnebøkenes framtid når vi har slike som Horst og Sandnes som skriver.

Foto: Kagge forlag

TERNINGKAST 5: Nok en knakende god historie for de voksne barna, hvor Hanne Kristin Rohde skriver forbausende godt igjen.

Oversiktlig og omveltende fra første til siste side, og skrevet fengende til fingertuppene.

Vi snakker her et gripende, nervepirrende og ganske så urovekkende mysterium fra Rohde, som det har blitt noen av i denne krimserien for de eldste barna. Forfatteren deler nok en gang gledelig av sine erfaringer og kunnskap fra mange år som etterforsker i politiet.

For er det en forfatter som er flink til å lage koder til å knekke, så er det henne. Det er heller ingen overdrivelser, enkelt og greit. Noen ganger kan forfattere fort overdrive, men denne er faktisk litt i det enkleste laget til tider.

Det er fascinerende hvor lang denne serien har blitt, og jeg ønsker meg bare mer.

Vi snakker her om en av de beste mysterieskaperen i norsk barnelitteratur, med et elegant opplegg, og uten vanskelige ord. Rohde er en mester, punktum!

Det forbauser meg hvordan noen kan skrive så godt både for store og små lesere.

Foto: Cappelen Damm

TERNINGKAST 6: Benjamin Baarli Silseth sin barnebok om det å være skeiv bør bli pensum på barneskolen. Jeg tror at den kan gjøre det enklere for enkelte å komme seg ut av skapet, stå fram som den man er. For boken «Stolt» handler til syvende og sist om å være stolt over den man er, og om å elske dem man vil.

Dette er faktaboka vi har ventet på, som lettere kan få barn til å forstå, i tillegg vil nok fordommene minkes hos de voksne som leser, og i beste fall forsvinne ved en slik bok.

Jeg mener, selv om det er en barnebok, så bør de voksne også lese den, kanskje de lærer mer av tiden vi lever i.

Her får barna svar på spørsmål som

  • Hvorfor feirer vi Pride?

  • Hva er lov og ikke lov i Norge?

  • Er egentlig skeiv kjærlighet annerledes?

  • Hva kan man si og gjøre hvis en venn betror deg en hemmelighet om egen seksualitet?

Forfatteren gjør det med boken «Stolt», enklere å snakke om det som for mange og som i over lengre tid har vært mer eller mindre tabu. Tusen takk Silseth, vi trenger slike som deg, foregangspersoner i litteraturens verden.

Vi nordmenn bør være stolte over å ha slike formidlere som Silseth. Han tar på 128 sider grundig for seg det å være skeiv i Norge både før og nå; den tar også for seg omfattende rundt det med å være en god støttespiller og venn. Han skriver mye av erfaring kan det virke som.

Det handler også om kjønnsidentitet, kjærlighet og seksualitet, og om viktige personer som har gått foran i kampen for homofiles rettigheter.

Foto: Gyldendal forlag

TERNINGKAST 5: Endelig en ny finfin leseopplevelse fra Marius Horn Molaug, det er umulig å ikke le underveis når en leser denne.

Enda morsommere blir det hvis en kjenner seg igjen, og ja, jeg har hatt noen dårlige skiturer, så jeg lo til jeg gråt av denne.

«Verdens veste»-serien, er en av verdens beste-serie og en ellevill og unik greie. Ikke lest noen bøker i denne serien, da kan du begynne med denne, trenger ikke å lese i rekkefølge. Denne er vel den mest spektakulære i serien, og jeg kjenner meg sånt igjen.

Liker du denne, kommer den til å gå rasende fort, anbefales å ta med en av de like gode, eller i noen tilfeller bedre leseropplevelsene i serien.

«Verdens verste»-serien kan lett vekke leselysten hos dine barn, og er noe av det beste som har skjedd innen litteraturen for de yngre leserne.