Tale Østrem er barne- og ungdomsbibliotekar ved Randaberg folkebibliotek. Nå har hun laget en egen utstilling for barn som har arabisk og tigrinja som morsmål.

BIBLIOTEK:

- Morsmål er viktig for å kunne utvikle godt norsk og for identiteten, sier barne- og ungdomsbibliotekar Tale Østrem ved Randaberg folkebibliotek.,

- Det er derfor viktig at foreldre bruker morsmålet sitt og bader barna i språket. Norsk får de inn uansett.

Hvilket tema de velger varierer fra år til år. Ett år hadde de romantiske bøker for voksne og i år har de valgt billedbøker for barnehagebarn på arabisk og tigrinja.

- Det er mange som snakker disse språkene i Randaberg. Det er de to språkene vi har mest utlån av, forklarer hun.

https://randaberg24.wpengine.com/2021/02/23/biblioteket-bedre-enn-ventet-i-koronaaret-2020/

Årlig feiring

I minst ti år har de feiret denne dagen. Før gjorde de mye ut av det og hadde ulike arrangementer, men på grunn av smittevern har de i år valgt å ha en helt vanlig utstilling ved siden av skranken.

- I år har vi mellom 20 og 30 bøker. Nå er det så populært å feire denne dagen at det er rift om pakkene fra det flerspråklige bibliotek.

- Det er interessant at det finnes 300 ulike språk i lille Norge. Vi har mye litteratur på norsk og det flerspråklige bibliotek jobber med å finne noe på alle språk. På noen er det mye, mens på andre er det lite.

https://randaberg24.wpengine.com/2021/02/24/da-det-ikke-fantes-i-norge-bestemte-alakan-seg-for-a-gjore-noe-med-det/

Fikk bli med

Én av bøkene som er med i år er bildeboken «Alfebeya kurdi» om det kurdiske alfabetet. Den er skrevet av Alekan Nyland som bor på Grødem.

– Det er veldig spennende. Jeg bor her og er glad for at de valgte å ta med min bok, sier Alekan Nyland.

Alekan Nyland har nylig gitt ut en bildebok for barn. Foto: FOTO: Privat

Da Randaberg24 var innom onsdag ettermiddag, tre dager etter at den åpnet var det foreløpig ingen som hadde lånt noen av bøkene.

- Vi har ikke vært ute og markedsført det slik vi pleier og vi har heller ikke hatt noen arrangementer i forbindelse med dette, forklarer Østrem.

I tre måneder

Bøkene vil være på biblioteket de neste tre månedene, men om de kommer til å stå hele tiden akkurat der de er nå, er bibliotekaren usikker på.

- Noen er veldig bevisst på at det flerspråklige bibliotek finnes, men det er nok mange som ikke er klar over det. De har et helt enormt utvalg.

Med denne utstillingen håper de å kunne vise frem at det finnes bøker på ulike språk. Østrem oppfordrer barnehager som har barn med et annet morsmål enn norsk å komme innom for å låne til dem.

- Hvis vi ikke har det inne kan vi fjernlåne det.

https://randaberg24.wpengine.com/2021/02/20/frisk-fredagslunsj-pa-folkebiblioteket/