|

KULTUR:

Straumstøyl Råheim hadde sine barneskoleår på Grødem, tok så ungdomsskoleårene i nynorsk klasse på Harestad skole. Etter grunnskolen studerte randabergbuen realfag ved Kongsgård videregående skole.,

På Rønningen folkehøyskole i Oslo studerte hun musikk og vokal. Hun ble så værende i hovedstaden for å studere exphil og exfac. Etter sin tid i Oslo tok randabergbuen et treårig fysioterapi studie i Manchester.

https://open.spotify.com/artist/6dtWiEpMdgxBk9hedkYDUR?si=G7zGE1n4QFSZ5sBQEjzlzg

Samtidig med sine studier i hovedstanden, fikk lærer Martin Alfsen med seg randabergbuen i det kristne oslokoret Reflex.

Ble vokalist for Dario G

Hun knyttet kjapt kontakter og sammen med en venninne i Liverpool og god hjelp fra musikkprodusent Steve Grimes spilte de inn en demo i studio.

— Jeg elsker livet i studio, og i England ble det mye tid til akkurat det.

Det ferdige resultatet ble så distribuert rundt omkring, og en av dem som mottok demoen var Paul Spencer, Dario G andre medlem. Han visste at gruppen var på jakt etter en vokalist og dermed falt valget på Straumstøyl Råheim. Det ble starten på en eventyrlig karriere.

https://open.spotify.com/album/2D05NgrnLxHVWt0tqXhPpP?si=_pbDyV-fQ6aktK_YlgZ5_Q

— Jeg har opp igjennom takket ja til mye, som jeg var usikker på der og da, men som jeg i ettertid har innsett var utrolig kjekt. Med Dario G kom jeg på mange måter til dekket bord, og fikk scene erfaring jeg sent vil glemme.

Randabergbuen som kom fra gospelkor, måtte temme vibratoren, lære seg å opptre på store scener, samt å lære seg å håndtere media. Det ble en rekke TV- og radio intervjuer, i tillegg ble det turné rundt i store deler av Europa. Råheim glemmer aldri livet på reisefot med Dario G og fikk oppleve å opptre på alt fra store festivaler i Tyskland til en liten Hard Rock Kafe i Kuala Lumpur. Randabergbuen ble mer eller mindre kastet ut i det, noe som hun takker for den dag i dag.

https://open.spotify.com/track/3we0vvzcsmQSESDgxJJWjo?si=Qn5hZf-mTMWKKmnNTNnrOw&context=spotify%3Aalbum%3A2D05NgrnLxHVWt0tqXhPpP

— Det var lærerikt, samtidig som det var utrolig kult når den ene hitten tok av.

Returnerte hjem etter nedgang

Da Inge Helland, gitarist for Morten Abel tok kontakt i begynnelsen av 2000, bestemte hun seg for å flytte hjem. Da var tiden i Manchester for lengst over. Hjemme ble hun fast backing vokal for Abel og var det, av og på fra 2002 til slutten 2000-tallet.

https://youtu.be/OkAVSylkwdw

— Det ene har ledet til det andre i mitt liv, og jeg har vært heldig som har fått opplevd så mye varierende.

Etter å ha vært vokalist for Morten Abel en god stund, anbefalte tidligere bassist for Abel randabergbuen til Sigvart Dagsland. Det førte henne igjen på turné og i studio, denne gangen sammen med Dagsland. Straumstøyl Råheim dro på kryss og tvers av Norge. I tillegg til dette har randabergbuen også koret for stavangergruppene Leif & Kompisane og Tumbleweed. Siste store opptreden hun gjorde var med på Team Sigvart under "Det store korslaget" på TV2.

https://youtu.be/vZQ8H20L-to

— Da familielivet banket på døren sa det brått stopp og jeg måtte vie livet til mine barn og min mann, sier Råheim og legger til.

— Det store korslaget satte meg sammen med Stavanger Gospel Kompani. Noe jeg stortrives med.

En av hennes nyeste vokal prestasjoner er på Tor Kjetil Espedal sin låt «I mårå ska eg begynna» (Under).

https://youtu.be/MyjrhErzPNM

Framtidsplanene til Ingfrid Straumstøyl Råheim er å produsere ny musikk, utvikle konferansier konseptet «Diva Råheim» sammen med Merete Økland Espedal og Ingrid Kjosavik, samt å opptre på arrangementer hun blir invitert til, som blant annet «Livsglede for eldre» som nylig ble arrangert i bygda.