Kristine Enger stiller dette året med en spesiell julekalender. |I forrige uke var Arne Hjeltnes på besøk, blant annet på Randaberg. Da ble det tur med Kristine Enger, smaksprøver fra naturen og filmopptak. Foto: Skjermdump Instagram

JULEKALENDER:

Det går stadig ett steg nærmere jul - og for mange av oss betyr det også en julekalender i et eller annet slag.,

For Kristine Enger på Grødem er det også på den måten, men hun gir fra seg til andre - i en litt spesiell julekalender.

— Jeg har laget en julekalender om ville vekster, folkemedisin og tradisjoner for å skape litt ekstra interesse og spre kunnskap om et tema som jeg selv er veldig glad i.  Ideen til julekalenderen fikk jeg fra å slå sammen tre ting som jeg selv setter stor pris på i førjulstida.

For det dreier seg mye om ville vekster på fritiden for Enger. Når det kommer til dreier det seg altså om tre ting hun er glad i.

,1) Julekalendere: Jeg pleier å delta på opptil flere julekalendere og hygger meg med de i førjulstida. Ekstra fint er det når julekalenderne har mening, gjør at jeg lærer noe og ikke minst handler om noe annet enn bare å øke det materielle forbruket.,2) Fortellinger og tradisjoner: Da jeg vokste opp fortalte min mor fortellinger fra hun var liten og møtte nissen på den gården der hun vokste opp. Min far tok alltid meg og brødrene mine ut på låven for å gi julegrøt til nissen. Tiden før jul er derfor for meg en litt magisk tid.,3) Sanking: Jeg sanker ville vekster i naturen til både mat og medisin, og det er noe jeg gjør året rundt.

Enger forteller at de plantene som har sterkest plass i folkemedisinen har også fortellinger og tradisjoner knyttet til seg. Noen av vekstene som venter i hennes kommende julekalender kan også sankes om vinteren.

— Julekalenderen er for ungdom og voksne og den passer for de som er nysgjerrige på å lære mer om hvordan ville vekster er brukt i folkemedisinen. Kanskje har de lyst til å teste ut en slik bruk selv. Eller kanskje de bare har lyst til å glede seg over kunnskap om den tradisjonell bruken og de historiene som er knyttet til vekstene.

Det er også god interesse for å delta på Engers julekalender. På bare to dager er det meldt på 120 personer - og det blir helt sikkert flere.

— Det er ingen begrensninger på antallet. Alle som vil kan melde seg på sier Enger - som også har over 3.100 følgere på Instagram.

Foto: Skjermdump Instagram

I forrige uke var hun ute i naturen igjen. Hun var en av flere i kommunen som var med på filminnspilling, sammen med Arne Hjeltnes. Det dreide seg for hennes del av speselige vekster ute i naturen og opptakene ble gjort i fine omgivelser ved Viste.

,—

Det ble et humørfylt møte. Arne fikk en shot av min ville saft laget av hyllebær, aroniabær, villepler, rognebær og smakstilsatt med strandkvann. Han kjente godt igjen kvannsmaken, for på Voss er de så heldige at de har den gode Vossakvannen, skrev hun etter møtet på Viste.