KULTUR: Hele 400 nominasjoner kom inn til Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping sitt Drømmestipend i år. I fjor var hele tre talentfulle randabergbuere nominasjoner til stipendet, men i år står en randabergbu alene, 22 år gamle Marius Revang.

https://randaberg24.no/2021/12/05/helle-johanson-lindboe-betydde-masse-for-bade-selvtilliten-og-pagangsmotet-mitt/

Juryarbeidet starter allerede i februar, og selve utdelingen skjer i mai og juni. Hvis Revang mottar Drømmestipendet blir han den åttende i rekken fra Randaberg som mottaker av stipendet. Sist var Helle Johansson Lindboe i 2019.

I nominasjonsteksten står det følgende.

Hola! Jeg er en kunstner på 22-år som driver med motedesign for å uttrykke meg visuelt. Mitt navn er Marius. Opprinnelig fra Randaberg, men flyttet til Oslo for å studere motedesign. Da jeg som ung begynte å få en interesse for kunst var det tegning og maling, og skulptur som videre utviklet seg til foto til jeg endelig fant mitt medium, klær. Som jeg så heldig har muligheten til å drive med på fulltid. Gjennom studier og eksperimentering føler jeg nå meg hjemme i det konseptuelle motelandskapet. I tillegg til å uttrykke meg gjennom motedesign driver jeg også med andre kreative ruter som styling, maleri og grafisk design. Grunnen til at jeg synes klær er et interessant medium er fordi det er noe vi alle, enten vi vil eller ikke må forholde oss til. Disse klærne vi bruker fra dag til dag sier mye om oss som mennesker til de rundt oss. Hver dag tar man på seg klær for fremstå på en bestemt måte, eller passe inn/ skille oss ut blant en gruppe mennesker. Man kan også bruke lære utrolig mye om subkulturer og se hvordan samfunnsbevegelser påvirker motebildet i samfunnet. Min tilnærming, er at jeg gjerne vil bruke klær som kunstform for å kommentere på interessant tematikk og disse bevegelsene i samfunnet. Jeg er også glad i å stille spørsmål til prosessene og hvordan ting blir gjort innenfor industrien. Enten det er hvordan man forholder seg til bærekraft spørsmål, etisk produksjon eller spørsmål knyttet til autensitet. Jeg ser mange skremmende trender i forhold til hvordan folk konsumerer klær og vil gjerne bruke mediumet til å på kommentere moteindustrien og hvordan man forholder seg til det. Det å få lov til å formidle et eget visuelt uttrykk og ha en tydelig stemme som kan formidle noe større, er uten tvil en gave og det kuleste jeg kunne drevet med.

Marius Revangs drøm.

Jeg har så mye jeg brenner for å si og skape gjennom klærne mine. Min desidert største drøm er at jeg en dag kunne ha et eget design studio for merket mitt, GRAATT. Hvor jeg kan få jobbe med å utarbeide kolleksjoner som vises på en større moteuke. Ha en større stemme som blir lyttet til og tatt seriøst i landskapet. Få skape et visuelt uttrykk som kundegruppen kan identifisere seg med og sette pris på. Ha mulighet til å skape kolleksjoner som kan bidra til en endring i industrien og ansett som relevant samtidskunst. Til sommeren, skal jeg få en liten smak av dette. Da jeg dette året jobber med avgangskolleksjonen til studiet mitt. Denne skal bestå av 4 antrekk og vises frem til et publikum i Juni. Har en drøm om at kolleksjon min skal være noe som jeg står igjen og er stolt av. Ikke minst at den kan fortelle noe som fremstår som ærlig og interessant. Derfor starter jeg med meg selv. Konseptet for kolleksjonen er å feire kaoset av påvirkelser, innflytelse og følelser jeg selv opplever: et selvportrett av kaos. Et stort rot der ingenting har klare rammer eller passer sammen. Kaoset prøver jeg å formidle gjennom dekonstruksjon, ironi og upraktishet. Det å kunne få et helvt år til å kun skape er drøm i oppfyllelse. Samtidig er det å skulle forme en kolleksjon som student ikke billig. Denne kolleksjonen må budsjetteres og finansieres helt på egen hånd og det hadde vært utrolig kult å kunne ha en større frihet knyttet til budsjett. Det er frustrerende å føle seg begrenset økonomisk til å skape det man vil. Jeg jobber en del med dyrere tekstiler som skinn, ull og utvikling av kreative tekstiler som ofte koster en del å utvikle. Jeg har også en deldrøm om å kunne få produsert en kortfilm med tilhørende fotografi som kan fremvises sammen med den endelige kolleksjonen i en galleri-setting. Peace!

Litt info om stipendet og tidligere stipendmottakere fra Randaberg

Hele 50 nominerte får tildelt hvert sitt drømmestipend, inklusive 30 000 kroner, fra Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Til sammen utdeles 1,5 millioner kroner gjennom Drømmestipendet 2022.

I løpet av mai og juni 2022 offentliggjøres hvilke unge kunst- og kulturutøvere som tildeles stipend. Utdelingene finner normalt sted i samme tidsperiode. De 50 utdelingene også også helst innebære at stipendmottakerne gir noe tilbake til andre kunst- og kulturutøvende ungdommer i kommunen som har nominerte dem. Det kan blant annet være kurs, mesterklasser og opptredener.

Årstall, Navn og Klasse:
2004: Gunnlaug M. Gilje, musikk
2006: Trine Petterson, musikk
2007: Anette Hellstrøm Olsen, visuell kunst
2009: Espen Behrens, musikk
2010: Oda Angell Storhaug, musikk
2018: Rebekka Elida Aase Bø, musikk
2019: Helle Johansson Lindboe, musikk