Telemarksforskning: Foreslår nedleggelse av barnehage - anbefaler flytting av ungdomstrinn

Kveldens kommunestyremøte hadde mange saker på programmet. På møteplanen kom også en rapport laget på oppdrag for kommunen, levert av Telemarksforskning. I rapporten var det lite nytt å hente, for mye har vært oppe tidligere.

|||IKKE IMPONERT: APs Kristine Enger var ikke imponert av rapporten.
  • Per Thime
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over to år gammel

KOMMUNESTYREMØTE:

Det dreide seg om oppvekstområdet innen kommunen. Området er stort - og det er blant annet sett på ressursbruk innen området.,

Kommunalsjef Petter Hagen innledet, før Kjetil Lie fra Telemarksforskning overtok podiet.

Han snakket om rammebetingelser på Randaberg, også i forhold til andre kommuner.

– Inntektsnivået til kommunen lå på 97 prosent av snittet for landet, samlet beregnet utgiftsbehov lå cirka 2 prosent under landsgjennomsnittet. Når det kommer til bruk av ressurser innen oppvekst, er det et samlet merforbruk på 15,7 millioner kroner, sa Lie.

<img class="alignnone size-full wp-image-48713" src="https://randaberg24.no/wp-content/uploads/2021/09/DSC_2198.jpg" alt="" width="3940" height="2538" >

Det er en omfattende rapport, hvor også skole er tema. I rapporten blir det også sagt noe om at å flytte ungdomsskoleelevene fra Goa til Harestad skole. Det vil gi en årlig innsparing på 1,5 millioner kroner.

<img class="alignnone size-full wp-image-48712" src="https://randaberg24.no/wp-content/uploads/2021/09/DSC_2189.jpg" alt="" width="5568" height="3712" >

Når det kom til barnehagedrift:

– Vi foreslår i rapporten at Fjellheim barehage legges ned, og at man går ned i antall årsverk i Sande barnehage. En nedleggelse av Fjellheim vil spare kommunen for 800.000 kroner årlig - men også 700.000 kroner for å kutte en stilling i Sande barnehage.

Når det kom til PPT-tjenesen ser man ingen innsparinger, men anbefaler kommunen å jobbe med det som blant annet har med konkurransedyktig lønn. Voksenopplæring er ikke vurdert i rapporten, siden Stavanger kommune er vertskommune for dette

Barnevern er også med jevne mellomrom oppe på Randaberg.

– De innledende analysene viser et merforbruk på 2,7 millioner kroner, men man ser ingen grunn til å redusere innen barnevernet.

Da Lie var ferdig med sin del var det tid for spørsmål fra salen. Høyres Bjørn Kahrs var først ut:

– Befolkningsvekst, er det foretatt en prognose på det for årene og er det tatt høyde for dette i rapporten?

– Det er prognoser som er lagt til grunn, med tall frem til 2050. Tallene kommer fra SSB.

Svanhild Ulvestad Eikelid (Sp) lurte på hvorfor man ikke hadde sett på stillinger innen stab/søtte i kommunen.

–Vi har vært forsiktige der, ut ifra situasjonen kommunen befinner seg i, sa Lie.

Ivar Walde (AP) var neste ut som hadde spørsmål om rapporten.

– Det er et kappløp i innsparinger, men vi må se på effekt av dette. Innteksgrunnlaget kommunen har i forhold til andre kommuner er en del av dette. Vi har tydeligvis ikke det samme som andre kommuner har. Jeg ønsker å vite litt mer hvor vi er i forhold til dette.

Kjetil Lie svarte Walde:

– Det er en studie i seg selv at Randaberg er på 97 prosent og ikke 100 prosent på inntektsnivået. Vi har heller ikke gått nærmere inn på årsakene. Men det er et beløp her, for de tre prosentene opp er 20 millioner kroner, sa Lie.

APs Kristine Enger mente rapporten på mange måter ikke inneholdt noe nytt. Hun etterlyste hvem som hadde blitt spurt om hva - for dette var gjentakelser fra tidligere rapporter.

– Vi er ikke kjøpt og betalt, men heller ikke genierklært. Det er ikke lett å komme frem til annet enn dette, men vi har jobbet med dette en god stund. Vi er også kjent med at en del av dette er kjent fra før, sa Lie fra Telemarksforskning.

Publisert: