2 av 10 har sittet på med beruset båtfører i Rogaland

– Du kan ikke velge om kapteinen drikker, men du kan velge om du vil sitte på, sier alkovettleder Katrine Gaustad Pettersen.

2 av 10 rogalendinger har sittet på med en båtfører som har drukket alkohol.
  • Per Thime
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over to år gammel

BÅTLIV: 

I en undersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til kommer det frem at 2 av 10 rogalendinger har sittet på med en båtfører som har drukket alkohol.

– De færreste av oss ville satt oss inn i en bil om vi visste at sjåføren hadde drukket. Alkohol bak roret er også farlig – og medfører stor risiko. Det er ikke verdt å ta den sjansen, sier Gaustad Pettersen.

Dødelig promille

I fjor var halvparten av de som omkom på sjøen alkohol og/eller ruspåvirket. I år er det spådd rekordmange båter på sjøen, som følge av at flere har blitt tvunget til å feriere innenlands som følge av pandemien.

– Når vi drikker blir vi mer impulsive og risikovillige, samtidig får vi dårligere koordinasjon, balanse og reaksjonsevne. Det er en farlig kombinasjon. Du blir en dårligere kaptein om du har drukket alkohol, sier Gaustad Pettersen.

La båten stå 

Undersøkelsen Ipsos har gjennomført, viser også at 1 av 10 rogalendinger selv har ført båt etter å ha drukket alkohol. Av-og-til frykter at mange tar båten hjem fra fester på holmer og skjær.

– Er man på sjøen må man forholde seg til lumske skjær, uforutsigbart vær og ofte redusert sikt. Om natten er det også mørkt. Å blande alkohol inn i miksen vet vi mange gjør, og vi vet dessverre at det kan gå skikkelig galt, sier Gaustad Pettersen.

Om undersøkelsen 

Undersøkelsen er gjennomført av Ipsos blant et landsrepresentativt utvalg på 2748 personer over 18 år. Den er gjennomført i Ipsos webpanel i perioden januar – mars 2021.

TotalRogaland
Har du noen gang i løpet av de siste 2 årene sittet på i fritidsbåt med båtfører som har drukket alkohol?
Ja12 %18 %
Nei88 %82 %
Ubesvart--
**Sum100 %100 %

,[Tekstbrytingsskift]

TotalRogaland
Har du noen gang i løpet av de siste 2 årene drukket mens du selv førte fritidsbåt?
Ja7 %12 %
Nei93 %88 %
Ubesvart--
**Sum100 %100 %

Publisert: