Nådde ikke målet for 2020

Økonomisjef i Randaberg kommune, Lars Helge Lassa Vedøy.
  • Per Thime
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over tre år gammel

KOMMUNEØKONOMIEN: 

Før revisjonen har ferdigstilt sitt arbeid, kan  Randaberg kommune opplyse om foreløpig årsresultat for 2020. Dette viser netto driftsresultat kr 4,5 mill., noe som utgjør rundt 0,5 prosent av driftsinntektene.,

Måltallet for kommunen er å ha netto driftsresultat som ligger innenfor intervallet én til fire prosent av driftsinntektene. Resultatet 2020 inkludert har Randaberg kommune hatt netto driftsresultat under én prosent de siste fire årene.

— Årsakene til at vi ikke når målet er sammensatt, men én fremtredende årsak er kommunens høye gjeldsnivå. Kommunen har de siste årene gjort en del større investeringer, noe som gjør at vi har et høyt kostnadsnivå på renter og avdrag, samt et høyere enn normalt nivå av avskrivninger i 2020. Vi ser dog konturene av at trender snur, ettersom gjeldsnivået ser ut til å være marginalt lavere enn i 2019, sa økonomisjef Lars Helge Lassa Vedøy, da han orienterte formannskapet nylig.

Videre heter det fra kommunen:

— Rådmannen arbeider også med å dimensjonere tjenestetilbudet etter endringer i kommunens demografiske profil. Færre barn som trenger barnehageplass og flere eldre som behøver tjenester fra det offentlig setter press på tjenestetilbudet, og prosesser for å gjøre nødvendige endringer er ikke nødvendigvis proporsjonalt like volatilt som endringer i inntektsgrunnlaget.

Pågående epidemi har selvfølgelige også satt sterkt press på tjenestetilbudet, og det er usikkert at kommunene fullt ut har fått dekket faktiske kostnader.

— Skatteinntektene er betydelig lavere enn budsjettert, noe epidemien i stor grad har fått skylden for.

For endelige tall, inkludert resultater på øvrige resultatmål, viser rådmannen til årsmelding 2020 som offentliggjøres innen 31. mars.

Publisert: