Olaug tok seg av årets første potet-setting

26. februar er ikke rekord, men to dager før fjoråret for Helge Todnem. I formiddag var det pløying og klargjøring, mens matminister Olaug Bollestad tok del i plantingen av årets første poteter her i landet. Bonden fra Randaberg «konkurrerer» ofte med en gård i Grimstad, men der meldes det mer om skiføre enn forhold for potetdyrking.

  • Per Thime
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over tre år gammel
https://randaberg24.wpengine.com/content/uploads/2021/02/IMG_3406.m4v

LANDBRUK:

Det er på denne tiden av året de aller første potetene skal ned i jorda, og som oftest skjer det selvsagt på Randaberg.,

— Jorda her er aldeles utmerket og vi er i rute, sier Helge Todnem mens han speider utover jordet som er i ferd med å bli pløyd opp som det skal. Det ligger sørvendt, mot sjøen og i området er det ikke den verste vinden man får i fleisen.

Det skal som vanlig settes et halvt mål med potet - av sorten «Solist». I fjor ble de første nypotetene tatt opp noen dager før 17. mai - og ble solgt til 100 kroner kiloet.

— Hvert eneste år er det rift om de første potetene her i landet. Her til «gards» er vi først i landet med de nye potetene.

Det er mye som tyder på at Reddal gård ved Grimstad var først én gang, men da er vi 13 år tilbake i tid.

https://randaberg24.wpengine.com/2020/06/16/hvem-har-egentlig-de-forste-potetene/

,– Å dyrke nypoteter handler jo først og fremst om å vinne over Todnem-slekta. Sånn vil det alltid være, sa Kristian Lauvland Udjus, en annen potetbonde i Grimstad i et intervju fjor sommer.

,

I ettermiddag var Grimstad-bonden ikke veldig klar for en tur i potetåkeren, for føret sier noe helt annet.

— Hehe! Så han skal ut med potetene i dag, sier du. Da begynner det å spøke for å bli først opp med de, dette året også. Her er det ikke skiføre, men frost på bakken ennå, og mye tele i jorda. Forhold for å sette potet er det ikke, sier han til Randaberg24, og som forteller at det nok blir midten av mars før han er klar for setting.

,I formiddag var det pløying på Randaberg - mens det senere i ettermiddag ble besøk på gården på Todnem.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) kom rett fra Brusand hvor hun hadde vært med på såing av gulrøtter.,

— Det var kjekt med såing av gulrøtter, men det er minst like kjekt å være her på Randaberg hvor dere har tradisjon gjennom mange år med å være først ute med potetene, både når det gjelder setting og å ta dem opp, sa Bollestad.

Ministeren fikk seg en runde i åkeren, på det halve målet som skal dekkes med nypoteter.

— Er de klar til 17. mai, så skal jeg sannelig ut hit igjen for å kjøpe. Nypotet med skrell på er godt, slo hun fast mens hun satte ned de tre-fire siste potetene.

Bollestad har også fått med seg at det er en viss prestisje med å være først ute.

— Jeg kjenner til kampen med Grimstad, for jeg har en ansatt i departementetfra Grimstad som stadig minner meg om det. Jeg snakket forresten med han i dag - og da han ble klar over at jeg var på Randaberg, så forsto han at årets kamp også var tapt om de tidlige potetene, humret Bollestad.

Publisert: