Sentrum 21 er pyntet og klar for årets julehandel. Folkehelseinstituttet er klar med råd om julehandel i disse covid-19 tider.
Sentrum 21 er pyntet og klar for årets julehandel. Folkehelseinstituttet er klar med råd om julehandel i disse covid-19 tider. FOTO: Per Thime

Dette er rådene fra FHI for julehandelen

Det nærmer seg desember og mange starter med julehandelen nå. Folkehelseinstituttet har samlet et knippe smittevernråd slik at både kunder og handelsstanden kan gjennomføre julehandelen på en måte som ivaretar smittevernet.

JULEHANDEL: Noen er i gang med julehandelen, mens andre er klare for å sette i gang. I Randaberg er det pyntet til jul de fleste steder i sentrum, blant annet etter oppfordring fra Landsbyforeningen, om å gjøre dette én uke tidligere enn det man har gjort tidligere.

Folkehelseinstituttet er også klar for julehandel, eller råd for julehandel.

– Det er fint å tenke alternative tider og måter å handle på. Hensikten er å redusere antall kontakter for å minke sjansen for smittespredning, forklarer overlege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet.

De generelle anbefalingene i perioden vi er inne i nå, spesielt i områdene der det er mye smitte, er å holde seg mer hjemme og treffe færre folk. Det er ikke heldig at veldig mange drar i butikken på samme tidspunkt.

Arrangementer som konserter og liknende som samler mange personer på ett sted bør unngås.  Butikker og kjøpesentre som planlegger førjulsarrangementer, må forholde seg til lokale og nasjonale bestemmelser og råd for arrangementer.

Råd til deg som handler

 • Hold deg hjemme hvis du er syk.
 • Handle gjerne på tidspunkter da det er færre kunder i butikkene.
 • Hold minst 1 meters avstand til andre kunder og betjeningen.
 • Vask hender eller bruk hånddesinfeksjon hyppig.
 • Unngå å ta kollektivtransport hvis mulig.
 • Utsett handlingen til senere hvis du ser at det er trengsel.
 • Vurder netthandel eller be andre om å handle for deg, særlig hvis du tilhører en risikogruppe.
 • Ikke utsett julehandelen til de siste dagene før jul hvis du har mulighet til å gjøre den unna tidligere.

Råd til handelsstanden

 • Butikkeier må ta ansvar for å tilrettelegge for at kunder kan holde avstand, både inne i butikken, på kjøpesenteret, ved pakkedisker og eventuelt også utenfor butikklokalet hvis kundene må stå i kø.
 • Det må ikke slippes inn flere enn det er plass til i lokalet, slik at alle klarer å holde minst 1 meters avstand til andre i lokalet. For kjøpesentre bør det utarbeides en strategi for hele senteret, inkludert fellesarealer.
 • Tilrettelegg gjerne for netthandel eller andre løsninger for utlevering av varer.
 • Det kan være fornuftig å ha utvidede åpningstider og tilbud over flere dager for å unngå at
  mange kunder samles samtidig.
 • Oppfordre kunder til å handle på tidspunkter da det ikke er mange andre kunder i lokalet.
 • Informer kunder om å holde seg hjemme ved sykdom.
 • Legg til rette for god håndhygiene i lokalet.
 • Ta hensyn til risikogrupper, for eksempel ved å ha tidspunkter der de inviteres til å komme uten at andre kunder er til stede.