Simen triller terning for bøker han har lest

Hver måned anbefaler og anmelder Simen Ingemundsen bøker her på Randaberg24. Også denne måneden har den lokale forfatteren lest en god del bøker.

Simen Ingemundsen anmelder bøker. |||||
  • Simen Ingemundsen
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over tre år gammel

ANBEFALINGER:

1. "Kem-Ka-Kor Stavanger-regionen: 50-tallet" av Tor Inge Vormedal (Terningkast 6) - Vormedal forlag

Med denne boken har Tor Inge Vormedal nok engang skrevet en unik og detaljert dokumentar om Stavanger-omegn. Et mer omfattende standardverk om 50-tallet skal en lete lenge etter. Den er imponerende godt skrevet og svært rik på bilder, med andre ord en tidsreise du sent vil glemme. Jeg mener denne boken bør bli pensum for alle oss Rogalendinger. Det er ingen tvil om at det ligger mye arbeid bak denne fornøyelige og praktfulle boken. En annen ting som er spesielt imponerende med denne boken, er at bildene er klare og fargelagt. Jeg tar av meg hatten for Tor Inge Vormedal, en bedre formidler av Rogalands historie, skal en lete lenge etter.

2. "Arbeiderpartiets maktspill" av Aage G. Sivertsen (Terningkast 4) - Fønix forlag

Etter å ha lest forfatter og historiker Aage G. Sivertsen sin fremstilling av Arbeiderpartiet, er jeg ganske så sjokkert og frustert. Dette er uten tvil det partiet i Norge, med de styggeste maktkampene opp igjennom historien. Flere øyeblikk som er gjenfortalt i denne boken får deg til å riste på hode, noen får deg til å smile, mens andre får deg til å sitte måpende igjen. Det ligger mye arbeid bak denne boken, og vi får et innblikk i utviklingen av partiet og maktkampene fra Martin Tranmæl tid til nåtidens leder Jonas Gahr Støres tid. Den er til tider ganske så spennende, høydramatisk, og nærmest som en politisk thriller. Noen elementer må ha vært grusomt kjedelig å skrive, men forfatteren skriver det med litt av en innlevelse. Mange hendelser er velkjente, mens andre hendelser er mer ukjente. Her blir vi kjent med partiet både på godt og vondt. Aage G. Sivertsen har servert en overbevisende dokumentar, troverdig formidlet fra perm til perm. Ikke bare er den fortalt på en fengende måte, den er også fremstilt på en levende måte.

3. "Nansen - Utfordreren" av Harald Dag Jølle (Terningkast 6) - Gyldendal

I 2011 kom første bind av Nansen-biografien. Harald Dag Jølle hadde skapt et nokså detaljert bilde av Fritjof Nansen. I år (2020) kom oppfølgeren. Bind 2 er flere hakk bedre enn det første bindet. Her blir vi kjent med en nasjonalhelt på både godt og vondt. For aldri har vi kommet nærmere denne verdensberømte nordmannen. I denne biografien får leserne innblikk i sterke drifter, følelser og lengsler. Du møter en vanskelig far og utfordrende ektemann. En superkjendis med store beundrere, og bitre fiender. En avansert tenker med enkle politiske løsninger. Jeg liker polarhistorie, og en av mine store forbilder er Fritjof Nansen. Jeg storkoste meg med denne boken, og slet med å legge den fra meg.

4. "Mandela-effekten" av Anne Holt (Terningkast 6) - Gyldendal

,Hold deg fast, for denne boken er suveren. Dette er Selma Falcks tredje store sak, og en uforglemmelig historie full av nervepirrende og fornøyelige øyeblikk. Anne Holt har gitt oss flere titalls bøker, og langt fra alle er like vellykket som «Mandela-effekten», for denne er forfatternes beste. Med denne gripende og storslagne historien, har Anne Holt utmerket seg som en av mine soleklare favoritter. Hun er samfunnsaktuell med å sette barnevernet som den store skurken, der juling og hevn står sterkt.

Dette er en imponerende god bok, som får deg til å måpe etter å ha lukket igjen boken, og du tenker; «Wow, hva var det jeg akkurat leste nå».

5. "Speilmannen" av Lars Kepler (Terningkast 5) - Cappelen Damm

,Ekteparet Lars Kepler har evne til å skrive tettsittende spenning, som gir deg frysninger. En ung jente forsvinner på vei hjem fra skolen, slik åpner «Speilmannen». Dette er en

kompakt, klaustrofobisk og kaotisk leseopplevelse. Det svenske forfatterparet har evnen til å gi leserne frysninger langt nedover ryggen, og stemningen er mørk og dyster. Karakterbeskrivelser er som regel det Kepler scorer best på, og miljøskildringene har de en tendens til å skape unikt. Dette er en intens og altoppslukende krim.

6. "Jenta ved broen" av Arnaldur Indridason (Terningkast 6) - Cappelen Damm

Arnaldur Indridason slutter aldri å imponere. «Jenta ved broen» er den andre boka i den kritikerroste serien om den pensjonerte politimannen Konráð. Jeg føler året er fattig, uten en bok fra Indridason. For dette er en mester inne sjangeren, og jeg tar av meg hatten for Indridason. Håper det kommer flere bøker fra Arnaldur, for han er en soleklar favoritt blant skandinaviske forfattere.

7. "Ulvesommer" av Hans Rosenfeldt (Terningkast 5) - Cappelen Damm

«Ulvesommer» av Hans Rosenfeldt er en uforglemmelig kriminalroman. Den foregår i Haparanda, på grensen til Finland. Da det viser seg at en ulv funnet død i skogen har rester av et menneske i magen, forstår politietterforsker Hannah Wester at dette ikke blir en vanlig sommer. Den avdøde som ulven har spist av kan knyttes til en blodig narkotikahandel i Finland. Hannah og kollegene hennes må snu alle stener for å finne ut hva som har skjedd. Men tiden er knapp, det er andre som er på jakt etter byttet. Jeg håper det kommer flere bøker fra Rosenfeldt, han kan krim.

8. "Yoko Ono er en sjarlatan" av Ingvar Ambjørnsen (Terningkast 6) - Cappelen Damm

Nok en sjarmerende bok fra Elling-universet, et rørende gjensyn med en lun humor. Jeg storkoser meg alltid når jeg leser bøker fra Ingvar Ambjørnsen, og denne samling av tekster skrevet i perioden 2013 til 2020, er elleville, realistiske og underholdende. Elling gjør seg godt i blogg format. Å la Elling få blogge, er en genial ide, rett og slett en genistrek, som er forbausende godt gjennomført. Dette er en perle av en bok, en sjelden god leseopplevelse. Jeg ble glad i Elling fra første bok, og har fulgt han siden. Angrer ikke et sekund for jeg leste denne boken.

9. "Savnet" av Vibecke Groth (Terningkast 5) - Liv forlag (Forlagshuset i Vestfold)

Drivende god, fengslende plott og nervepirrende skildringer. Dette er femte bok i advokat Vera-Cappelen-serien, og uten tvil den beste. En uforglemmelig oppfølger, som jeg frydet meg over da jeg leste. Kreftsyke Karianne forsvinner sporløst i 2002. Noen år senere blir ektemannen hennes, Jørgen, funnet død. Dette er en historie full av overraskelser, høydepunkter og «cliffhangere». Hennes karakterene er levende, jordnære og forbilledlig skapt. Det er ingen tvil om at det ligger mye arbeid bak Vibecke Groth, og hun kan krim. Spenning som gir deg frysninger langt nedover ryggen, og fortellerstemmen hennes gjør meg paff, at denne forfatteren ikke har kommet lengre, er rart, for med «Savnet» beviser hun at hun er en av Norges dyktigste krimforfattere.

10. "Sjeledød" av Glenn Johansen (Terningkast 5) - Liv forlag (Forlagshuset i Vestfold)

Overraskende og velskreven debut du sent vil glemme. En intens, blodig og vulgær historie fortalt av et litterært geni. Den får deg som leser til å skjelve, for mellom to permer formidles en nervepirrende historien som er sjelden god. Dette er en glimrende og troverdig start på noe som jeg håper blir langvarig. Dette er en forfatter, som imponerer mektig med sin fortellerevne, jeg tar av meg hatten for denne forfatteren.

Publisert: