Vokalist og frontfigur: Hans Markus Riisdal i kjent stil.
Vokalist og frontfigur: Hans Markus Riisdal i kjent stil. FOTO: PrivatBilde 1 av 6
På scenen igjen: Her spiller TØFL i teltet fra gårsdagens konsert på pop-up festivalen «STAVANGER i 200» i Geoparken utenfor Oljemuseet i Stavanger.
På scenen igjen: Her spiller TØFL i teltet fra gårsdagens konsert på pop-up festivalen «STAVANGER i 200» i Geoparken utenfor Oljemuseet i Stavanger. FOTO: PrivatBilde 2 av 6
Kjellermusikk: Thomas Campe Pettersen slapper av i kjelleren på Grødem, hjemme hos Riisdals foreldre, Inger Johanne og John
Kjellermusikk: Thomas Campe Pettersen slapper av i kjelleren på Grødem, hjemme hos Riisdals foreldre, Inger Johanne og John. FOTO: Hans Markus RiisdalBilde 3 av 6
Fra venstre til høyre: Mathias Eeg, Hans Markus Riisdal, Tobias Lidegran og Thomas Campe Pettersen.
Fra venstre til høyre: Mathias Eeg, Hans Markus Riisdal, Tobias Lidegran og Thomas Campe Pettersen. FOTO: Isak OkkenhaugBilde 4 av 6
Musikk og trening: Det kan bli hardt mellom slagene i kjelleren på Grødem.
Musikk og trening: Det kan bli hardt mellom slagene i kjelleren på Grødem. FOTO: Hans Markus RiisdalBilde 5 av 6
Bandet trives både i vann og på land.
TØFL: Bandet trives både i vann og på land. FOTO: Isak OkkenhaugBilde 6 av 6

Endelig spilte frontfiguren fra Randaberg og bandet hans med flere millioner avspillinger sin første konsert på lenge: – Det var ekstatisk!

Selv om det var en noe mindre forsamling enn det som er vanlig for bandet TØFL, er Hans Markus Riisdal tydelig fornøyd med å spille konserter igjen. I høst kommer bandet med ny musikk, laget i kjelleren til mor og far på Grødem.

Musikk: – Det var ekstatisk. Det virket som om folk har vært sultne på konsert! Vi hadde noen små hagekonserter i mer privat regi, men på grunn av koronasituasjonen er det bare lov å ha 200 personer på hver konsert, sier Riisdal til Randaberg24.

I går spilte han og bandet sin første konsert siden pandemien brøt ut i mars. Konserten ble spilt i et telt på pop-up festivalen «Stavanger i 200» i Geoparken utenfor Oljemuseet i Stavanger.

Konserten ble utsolgt og TØFL arrangerer, i samarbeid med Kammermusikkfestivalen, en ekstra konsert for ungdom under 18 år i ettermiddag.

– Vi håper ungdommen fra Randaberg kommer på konserten, sier Riisdal.

Randaberg, blåmerker og gode minner

Fronfiguren forteller hva bandnavnet TØFL betyr

– TØFL? Det er en «løyen» måte å skrive Tøffelhelt på med capslock bokstaver, slik som ABBA og AC/DC. Bang, tøffel så smeller det!, sier Riisdal.

Frontfiguren og vokalisten har vokst opp på Grødem og bodd der hele livet, frem til han i fjor flyttet til Oslo for å studere filosofi. Han er full av lovord om hjembygda.

– Jeg elsker Randaberg, mye på grunn av den utrolig vakre Landsbypøbben, havet, og så er det jo folket. Vistehålå har vi jo også i denne grønne landsbyen. Men jeg trives godt i hovedstaden, hvor jeg bor sammen med bassist Tobias, sier han.

Frontfiguren forteller at han alene skriver sangene for bandet.

– Jeg har en drøm om å holde på med musikk resten av livet.

Han beskriver TØFLs musikk på følgende måte.

– Vi spiller spretten Indiepop med tragikomiske tekster.

Her er bandet avbildet i et svømmeanlegg. Foto: Isak Okkenhaug

Bandet har blant annet Kaizers Orchestra og The Whitest Boy Alive som inspirasjonskilder, og er blant annet kjent for sine spektakulære og humoristiske sceneshow, og for å spille i rosa pysjamaser. TØFL har blant vært innom Urørt som laget et 60 sekunders innslag om bandet. Da fortalte Riidal stolt at han er fra Randaberg og viste frem noe spesielt på kroppen.

– Jeg er veldig glad i slå meg selv med tamburin under konsertene, men nå er det så lenge siden jeg har hatt blåmerker på foten. Etter pandemien slo til har jeg ikke hatt et eneste blåmerke, sier han og ler.

Også koronaen har gitt bandet noen blåmerker, økonomisk sett:

– Vi har fått mistet en del av inntekten vår, og det er veldig uvisst hvordan det utvikler seg, sier han. Det skal nok gå bra tilslutt. Vi kommer aldri til å oppløse bandet, sier han og forteller at han nå må finne en jobb utenom studiene i Oslo, sier han.

TØFL har tidligere spilt konserter på Øyafestivalen og på en rekke utsolgte klubbkonserter over hele landet.

– I fjor spilte vi på Mablis – det var dritgøy, sier han og fortsetter.

– Vi spilte også konsert for 8-10 klasse på Varen kulturscene i fjor høst på den kulturelle skolesekken (DKS).

I kjelleren til mor og far

På musikkstrømmetjenesten Spotify har bandet nærmere tre millioner avspillinger. Riisdal forteller at han gikk på Bjergsted på musikklinjen sammen med sine bandmedlemmer og det var da han oppdaget at han ville satse på å spille i band. Klassekameratene ble gode venner og hadde en drøm om å starte et band. Bandet begynte å spille sammen i 2015 og ga ut sin første EP i 2018. Siden Riidal var ti år har han hatt et ønske om å spille i et band.

Hvordan har pandemien ellers hatt konsekvenser for dere som band?

– Vi har hatt det hyggelig i kjeller til min mor og min far og laget mye musikk.

Musikk og trening: Det kan bli hardt mellom slagene i kjelleren på Grødem. Foto: Hans Markus Riisdal

– Og da fikk dere laget deres nye plate?

– Ikke sant?, sier han på spøk.

Han røper at bandet kommer ut med ny musikk i høst, men vil ikke røpe om det er snakk om en ny plate eller EP.

Måtte vrake Randaberg kulturskole

Riisdal forteller at det på grunn av koronasituasjonen er det uvisst hvor mye bandet får spilt framover.

– Men vi håper å spille mer frem mot juletiden, sier han.

Han mener at kulturskolen på Randaberg er i en krise når det gjelder et konkret instrument.

– Jeg begynte som trekkspillist på kulturskolen i Stavanger, for det fantes ikke dette på Randaberg, men det er stort behov for trekkspillærere på Randaberg. Kanskje det er dette jeg skal satse på når jeg blir eldre?, sier han og ler.