Jo Arild Tønnesen foran noen av de 4.500 epletrærne som er ved Sandalen gård på Vistnes.
Jo Arild Tønnesen foran noen av de 4.500 epletrærne som er ved Sandalen gård på Vistnes. FOTO: Per Thime

Sandalen gård har 4.500 epletrær - alle friske

Bekjemper pærebrann – trenger hjelp til dugnad

Sandalen gård på Vistnes har 4.500 epletrær – hvor frukten etter hvert skal bli solgt som epler, juice og cider. Det er pærebrann på forvillet bulkemispel flere steder i kommunen, men smitten har så langt ikke blitt observert på eple/pære tre i Randaberg.

PÆREBRANN: I går ble det kjent at det er påvist pærebrann flere steder i Randaberg. Jo Arild Tønnesen inviterer til dugnad for å bli kvitt den alvorlige plantesykdommen som blant annet angriper epletrær, pæretrær og planter i rosefamilien.

— Her ved Sandalen gård hvor vi driver har vi ikke pærebrann, sier Tønnesen til Randaberg24.

Ute i eplehagen er det 4.500 epletrær som alle vokser akkurat som de skal på denne tiden av året. Senere blir det eplejuice og cider når eplene er modne og klar for det.

— Det er mer utbrudd av pærebrann i sentrum, men også hvis vi tar turen ned mot Viste og Raustein, forteller han.

Tønnesen har tatt initiativ til en dugnad for å forsøke å få bort mest mulig av det som forårsaker pærebrann, nemlig utbredelsen av Bulkemispel.

Jo Arild Tønnesen har sjekket alle de 4.500 epletrærne på gården – ingen er smittet av pærebrann. Foto: Per Thime

— Hele denne uka har vi dugnad for alle dem som har lyst og tid å være med. Fremmøtested er Vistnesveien 124, klokken 09 hver morgen. I går møtte det én person, i dag to. Men det er plass til flere. Utstyr har vi lånt fra Mattilsynet for å få bort mest mulig.

Ved Sandalen gård på Vistnes har man tidlig tatt grep for å gå klar den alvorlige plantesykdommen. Det ble ryddet bulkemispel rundt gården i 2010 og litt i 2016.

— Det området hvor vi har funnet mest bulkemispel er skogene i Raustein og Viste.  Men antallet bulkmispel / infisert bulkemispel er mye mindre i dette området nå enn i 2010.

Her fra dagens dugnad. Foto: Jo Arild Tønnesen

— Innenfor en radius på to kilometer ar vi tatt våre grep. Vi er jo også i den heldige situasjonen at vi har en del sjø rundt oss. Det er før vi startet opp med planting tatt nødvendige grep så bulkemispelen holder seg unna frukthagen.

Han forteller at det viktigste de nå gjør i bekjempelsen av pærebrann er å ødelegge/drepe treet/buskene. Dermed hindrer de også at de vokser seg store og sprer sykdommen rundt seg.

Pærebrann ble første gang oppdaget i Norge i 1986. Det skjedde her i Randaberg. I forbindelse med ukens dugnad så er også Mattilsynet positive og har også bistått med utstyr.

— I tillegg blir alle funn vi gjør rapportert videre til dem, sier Tønnesen.

I Strand kommune har en fått et kraftig utbrudd i en moderne eplehage med flere tusen tre, rundt den eplehagen var det ifølge mattilsynet ekstremt mye Bulkemispel.