Flekkbåndsnegle ser ut som dette.
Flekkbåndsnegle ser ut som dette.

«Ser du denne sneglen – avliv den»

Flekkbåndsnegle kan gjøre skade på mange ulike planteslag i planteproduksjon og i hager, særlig på grønnsaksplanter. Den er funnet flere steder i Rogaland, men er foreløpig ikke meldt inn fra hager eller drivhus i Randaberg.

SNEGLER: Det er Mattilsynet som i dag sendte ut en melding om denne sneglen.

– Hvis du finner en flekkbåndsnegle oppfordres du til å sende inn bilder av sneglen til Planteklinikken hos Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) med stedsangivelse og størrelse, og deretter avlive den med en så rask og skånsom metode som mulig. Du kan for eksempel dele sneglen i to med en spade, saks eller annet redskap, heter det i meldingen fra Mattilsynet.

Flekkbåndsnegle er en planteskadegjører som kan komme til landet med importerte planter og jord, samt som blindpassasjer med mange andre ulike varer, for eksempel trepaller og stein. Sneglen er spredd i store deler av verden og i mange land i Europa, deriblant i Danmark og sørlige deler av Sverige. Dette gjør at det er vanskelig å fastsette effektive tiltak mot den.

Mattilsynet har sommeren 2020 mottatt flere bekymringsmeldinger om flekkbåndssnegle, hovedsakelig fra Rogaland.

– Så lenge den kan komme inn til landet og spres på så mange mulige måter, vil den være vanskelig å ha under kontroll. At sneglen ikke reguleres som karanteneskadegjører innebærer blant annet at det ved funn ikke vil bli iverksatt offentlige tiltak for å utrydde den, men den bør likevel ikke spres, heter det videre.

Har du funnet denne type snegle i din hage? Send oss gjerne tips/bilde til per@randaberg24.no