Dette blir et vanlig syn i sommer

Færre kolliderer, men flere trenger bilberging. Det er status når nordmenn nå gjør seg klare for bilferie. – Vis hensyn, sier UP.

Færre kolliderer, men flere trenger bilberging.
  • Per Thime
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over tre år gammel

SOMMEREN 2020:

- Nær en av fire vestlendinger skal på bilferie i sommer, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring.

17 prosent i Nord-Norge, 16 prosent i Midt-Norge og 15 prosent på Østlandet, Sørlandet, Telemark og Vestfold oppgir det samme. Tallene kommer frem i en fersk undersøkelse Norstat har gjennomført for Frende. I Oslo oppgir en av ti at det er bilferie som står på planen.

UP: - Vis hensyn,

UP vil også minne om at det er viktig at du sjekker at du faktisk har lov til å kjøre bobilen, båthengeren eller campingvognen på det førerkortet du har. Her kan tilhengerappen til Statens vegvesen være til god hjelp.

Forberedt på travel sommer,

- Veihjelp og bilberging er typisk for juli og august. Her ser vi 30 prosent flere saker enn snittet ellers i året, forteller Ytre-Hauge.

Det har motortakstsjef i Frende, Svein Monsen, forklaringen på:

- Skjer det noe med bilen er det vanskeligere å håndtere når du er langt hjemmefra. Ikke kan du få hjelp av naboen eller noen du kjenner, og du vet ikke nødvendigvis hvor nærmeste verksted er, sier han.

Mange får veihjelp et stykke hjemmefra, men gjerne med noe som er enkelt å fikse.

- Flatt batteri, motortrøbbel, punktering hvis du ikke får skiftet dekk selv eller nøkler innelåst i bilen, er blant sakene vi får meldt til oss, bekrefter Roger Ytre-Hauge.

Unngå å strande med feriebilen,

- Mange kjører til det sier stopp, det er ikke så lurt, sier Monsen. Han råder nordmenn til å forberede seg mentalt på hva som kan skje underveis.

- Tenk igjennom hva du skal gjøre om du blir stående langs landeveien, enten med motorstopp eller i lang kø, sier Monsen.

- Ha telefonnummer til veihjelp lett tilgjengelig og ha litt mat og rikelig med drikke. Det blir fort varmt om bilen stående i sola, sier han.

Stress ned og hold køen,

- Vær oppmerksom i trafikken, ta hensyn til andre trafikanter og stress ned. Står du i kø, så hold køen. Utålmodige bilister kan fort finne på å ta sjanser i trafikken, som for eksempel en farlig forbikjøring, sier UP-sjef Steven Hasseldal.

- Vi kjører på ukjente steder under uvante forhold og vi er mange i bilen. Stikkordene er riktig fart og riktig avstand, sier Roger Ytre-Hauge i Frende.

- Vårt viktigste budskap om sommeren og ellers i året er at trafikanter overholder fartsgrensene, kjører rusfritt og er oppmerksomme i trafikken, sier Hasseldal.

Har sett mye rart,

- Når du kjører bil, skal du kjøre bil, ikke holde på med telefon, radio og GPS, aviser eller barbering mens du kjører. Vi har sett mye rart, sier Roger Ytre-Hauge.

Vanligvis er trafikken på norske veier roligere i feriemånedene, og antall bilskader 10 prosent under normalen.

- Det hjelper på statistikken at det er mindre rushtrafikk og hverdagsstress, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring. De fleste ulykker i et normalår skjer en helt vanlig ukedag når du må rekke barnehagen eller et møte.

Publisert: